Suedia a câștigat Eurovision 2023. Loreen, câştigătoare a competiției muzicale în 2012, a cucerit trofeul din acest an cu melodia „Tattoo”, un electrodance clasic, o combinaţie de voce de piept şi falsetto. Cea de-a 67-a ediţie a concursului s-a desfăşurat la Liverpool, oraşul natal al membrilor trupei The Beatles. România nu a reușit să se califice în finală.

Deși Eurovision 2022 a fost câștigat de grupul ucrainean Kalush Orchestra cu „Stefania”, un cântec ce combină ritmuri hip-hop şi muzică tradiţională, din cauza invaziei ruse, ediția din acest an a fost găzduită de orașul britanic Liverpool. Unul dintre momentele marcante ale competiției a fost tributul adus oraşului  care a dat lumii cea mai bună muzică, două echipe de fotbal şi jocul cuvintelor încrucişate. Italianul Mahmood a cântat o versiune a „Imagine” de John Lennon. Fosta câştigătoare a Israelului, Netta, a cântat „You Spin Me Round (Like A Record)”. Melodia „Whole Again” a fost cântată de islandezul Daði Freyrsings, spre bucuria spectatorilor. Suedeza Cornelia Jakobs, care a ajuns pe locul patru cu piesa „Hold Me Closer”, la Torino anul trecut, a reinterpretat hitul „I Turn To You”, lansat de Melanie C în 1999. Duncan Laurence din Regatul Ţărilor de Jos, care a câştigat Eurovision în 2019 cu „Arcade”, a cântat „You’ll Never Walk Alone”.

La fel ca anul trecut, Rusia a fost exclusă din competiţie. În mai multe cântece din finală, războiul este o temă de fundal. „Heart of Steel”, cântecul duoului electro ucrainean Tvorchi, este inspirat de rezistenţa din timpul asediului de o lună asupra uzinei Azovstal şi „simbolizează forţa şi curajul”, a spus Jeffery Kenny, solistul trupei. Selecţia naţională din Ucraina pentru ediţia din acest an a concursului Eurovision a avut loc într-un buncăr din Kiev. „Am văzut multe drapele ucrainene”, a declarat Andriy Hutsuliak, celălalt membru al grupului Tvorchi. „Regatul Unit a făcut o treabă foarte bună pentru a aduce Ucraina aici”, a adăugat el într-o conferinţă de presă organizată vineri, înaintea marii finale a competiţiei muzicale.

MELODIA CARE A CÂȘTIGAT EUROVISION 2023: https://www.youtube.com/watch?v=BE2Fj0W4jP4

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției