Lucrările făcute de Apele Române, unde veniturile lunare ale conducerii sunt de ordinul a cinci cifre, ar fi trebuit să oprească infiltrația în salina Praid. Căptușirea albiei cu o membrană specială, instalarea unor conducte care ar fi trebuit să preia din debitul pârâului și construirea unui canal cu același scop – nimic nu a funcționat, conform știrilor ProTV.

Hegyi Jozsef, localnic: „Acolo se vede folia protectoare cu ce au vrut să oprească apa care curge în salină. Din cauza debitului mare, au scăpat din controlul foliei și au intrat în salină. Toată folia care e pusă aici a fost luată ca o zdreanță și atât se poate vedea că de fapt s-a încercat de a da un curs al pârâului, dar nici asta nu a dat roadele necesare”.

La Salina Praid problemele au început în 2016 – când mina a fost inundată după ce castorii au construit un baraj pe cursul pârâului Corund și l-au deviat parțial. Apoi, în mai anul trecut, ploile abundente au provocat infiltrații semnificative care au închis temporar salina. Iar la începutul acestei luni, apa a început să pătrundă din nou în subteran – anticipând practic dezastrul de acum.
Dan Dobrea, directorul general SALROM, al cărui salariu este tot de ordinul a cinci cifre: „Ceea ce am făcut noi, SALROM, a fost să încercăm să ne protejăm de-a lungul anilor de infiltrații, care nu ar fi apărut niciodată dacă acest curs de apă ar fi fost regularizat la timpul potrivit.”

În replică, cei de la Apele Române au transmis că „nu pot efectua investiții sau intervenții directe în cadrul unei exploatări miniere care nu se află în patrimoniul instituției, conform legislației în vigoare.”

Între timp, localitatea Praid este aproape de colaps, în urma inundării salinei. Tofalvi Marton – de pildă – și-a închis afacerea cu suveniruri care îi asigura singurul venit.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției