Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în octombrie și în noiembrie, pentru depistarea cancerului mamar. Caravana „Nu am făcut destul” strânge, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la Medicină care oferă consultații și informații în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.

La finalul acestei săptămâni ajunge în Arad, în localitățile Semlac (12 octombrie) și Petriș (13 octombrie). Locul și orele pentru testăru sunt afișate la Primărie și în alte puncte importante din fiecare sat.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale alunițelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcția plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Calendarul campaniei pentru județul Arad:

• 12 octombrie – Semlac, județul Arad;

• 13 octombrie – Petriș, județul Arad;

• 16 noiembrie – Hășmaș, județul Arad;

• 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 30.000 de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Experiența din anii trecuți a caravanei arată o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine.

Din 2014, de la prima ediție a campaniei, caravana a trecut prin 25 de județe. Au fost implicați peste 250 de voluntari și au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

Recomandările redacției