O imagine prezentată drept „Tornadă Non Mezociclonică” a fost surprinsă vineri seara de o arădeancă. Fotografia care a surprins așa zisul Nor de pâlnie în zona Cuvinului a fost postată pe un grup specializat de meteorologie.

Diferența dintre o tornadă și un nor de pâlnie este aceea că în cazul ultimului, acesta nu ajunge la pământ. Practic, norii nu se unesc cu pământul, ca în cazul unei tornade. Nu știm dacă este și cazul celei de la Cuvin, din fotografie reieșind mai degrabă că a fost vorba despre o tornadă, însă una de mici dimensiuni, care nu a apucat să ia amploare.

Conform specialiștilor, o tornadă este definită ca fiind: o coloană de aer care se intoarce violent asupra ei însăsi, fiind in contact cu solul, fie atârnând de sau sub un nor cumuliform si frecvent (dar nu intotdeauna) vizibilă ca un nor de pâlnie.

In realitate, clasificarea unui vortex ca tornada este folosita atunci cand mentine contactul cu solul, precum si cu baza norilor.

Oamenii de stiinta nu au specificat o definitie pentru acest fenomen, nu au cazut de acord, daca capatul inferior al conului face contacte diferite cu solul, adica exista mai multe tornade. Acest termen descrie, de asemenea, vartejul curentului de aer, nu tulbureala de condensare.

Tornadele de obicei nu sunt vizibile, doar atunci cand centrul reuseste sa aiba presiune atmosferica, atunci vantul si virajele isi maresc viteza datorita echilibrului ciclostrofic; ele fac ca gazul lichid gasit in aer sa ajunga sa se condenseze si aceste picaturi formeaza un con sau cum se mai numeste si palnie de condensare.

Acest con condensat se extinde la (50%) din lungimea de la sol pana la baza, aceasta este de aproximativ 2 kilometri, cand are loc toata aceasta transformare, este atunci cand se formeaza tornada.

Au fost prezentate mai multe diferente in ceea ce priveste conceptul de „nor palnie” si „palnie de condensare”. Un nor de palnie este un nor care se invarte atarnand de un cumulus, ei considera ca din acest motiv majoritatea tornadelor se incadreaza in acel concept.

La inceput, tornadele sunt nori in forma de palnie, cu putine vanturi afara, doar cateva portiuni devin tornade.

Aceste fenomene pot fi prezise printr-o tulburare de palnie. Majoritatea provoaca viscol puternice afara, in timp ce conul este departe de sol, ceea ce face dificila diferenta dintre un nor-palnie si o tornada in departare.

Recomandările redacției