Uniunea Europeană va continua dialogul cu Polonia pentru soluţionarea problemelor privind aplicarea principiilor statului de drept, a anunţat miercuri Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Euro şi Dialog Social, informează Mediafax.

„Vom continua dialogul cu Polonia în virtutea Articolului 7”, a declarat Valdis Dombrovskis, citat de agenţia Reuters.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, luni, că Polonia trebuie să suspende imediat o nouă lege controversată privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), a anunţat că se va conforma deciziei.

„Polonia va trebui să prezinte până pe 17 ianuarie un raport privind implementarea deciziei judiciare, iar noi vom face o evaluare a situaţiei”, a spus Dombrovskis.

În octombrie, Curtea de Justiţie a UE a cerut Poloniei să oprească reformele din sistemul judiciar şi să reinstaleze în funcţii judecătorii pensionaţi anticipat.

Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Recomandările redacției