Un animal de companie poate fi cadoul perfect de Crăciun, doar dacă are noroc de o familie responsabilă, dispusă să investească şi timp, şi bani pentru bunăstarea lui. Necuvântătoarele au nevoie de atenție, de controale medicale periodice și mâncare de calitate.

Din păcate, jumătate dintre animalele abandonate într-un an, ajung pe străzi imediat după sărbători.

Drama animalelor oferite cadou de sărbători

Mare atenţie în cazul în care vreţi să faceţi cadou celor dragi un animal de companie. Statisticile arată că jumătate dintre necuvântătoarele abandonate într-un an ajung pe străzi imediat după sărbători – semn că darul nu a fost unul tocmai inspirat.

 

Inspector ASPA: „Suntem foarte atenți pentru că sunt foarte mulți care iau pentru părinți, pentru un verișor, pentru un prieten, e ziua lui. Un cățel nu este un obiect să îl dai cadou. Pentru un cățel o să avem întotdeauna nevoie de o adopție mega responsabilă.”

 

500.000 de animale sunt părăsite anual la noi în ţară. Unul dintre motive ar putea fi şi bugetul alocat pentru îngrijirea lor. O consultaţie la medicul veterinar costă cel puţin 100 de lei. Vaccinurile pornesc de la 60 de lei, iar analizele de sânge ajung şi la 400 de lei. Pentru un carnet de sănătate dăm 30 de lei, iar pentru paşaport sau microcipare cel puţin 100 de lei. Mâncarea, încă 100 de lei pe lună. Iar lista poate continua.

 

Medic veterinar: „Trebuie să înțelegem că are nevoie de vizite periodice la medicul veterinar, are nevoie de un set de analize anual și nu în ultimul rând trebuie să înțelegem că ne trebuie timp și spațiu.”

Amenzile pentru abandon ajung la 12.000 de lei.

sursa Obsevator.ro

Recomandările redacției