Dacă imediat după terminarea partidei Farul – UTA, Ilie Poenaru ne-a spus că am făcut „un meci bun“, nici secundul său, Marin Dună, nu a lăsat să scape ocazia de a ne oferi o nouă declarație „interesantă“. Deși UTA n-a tras șut pe poartă tot meciul, nu și-a creat nicio ocazie timp de 40 de minute cât a evoluat în superioritate numerică și a făcut greșeli impardonabile în defensivă, fostul atacant al Naționalului, crede că elevii săi nu meritau să piardă:

„A fost un meci echilibrat în care nu știu dacă merita cineva să câștige. Am primit un gol din penalty la o greșeală, am înțeles că a fost. Jocul a fost echilibrat pe toată durata lui, ne-am creat două situații bune de a marca în prima repriză, sigur n-au fost ocazii mari, cum n-au fost pe toată durata partidei, dar eu zic că nu meritam să pierdem acest joc. Băieții sunt foarte triști în vestiar că am pierdut acest meci.“ Referitor la această ultimă afirmație, poate ar trebui ca cineva să-i arate domnului Dună imaginile cu mai mulți jucători ai UTA-ei ieșind foarte veseli și puși pe glume de la vestiare, după primele 45 de minute, la scorul de 1-0 pentru gazde. Oare n-ar fi fost mai bine ca „băieții“ să fi fost triști la pauză și nu la final?!

Mai departe, domnul Dună a continuat să ne țină în ceață: nu meritam să pierdem pentru că ne-am creat situații dar totuși nicio ocazie, iar defensiv am jucat bine dar am făcut greșeli. Vă e clar? Sincer, nouă nu prea, dar iată explicația așa cum a fost ea oferită: „Trebuie să ne uităm la greșelile pe care le facem, în special pe faza ofensivă, pentru că nu ne creăm ocazii. Avem o problemă în poziționalul advers unde ducem mingea relativ ușor aproape de careul advers dar acolo se întâmplă ceva pentru că e o problemă pe care am avut-o nu doar la meciul acesta ci la mai multe. Trebuie să găsim mai repede cheița la acest aspect și să reglăm problema. Defensiv eu spun că am stat bine, Farul nu și-a creat ocaziile pe care și le-a creat la alte meciuri, am fost ok cu anumite greșeli pe durata partidei.“

Unul dintre aspectele care îi deranjează cel mai tare pe fanii UTA-ei e lehamitea care se desprinde din limbajul corporal al jucătorilor, aproape la fiecare meci. Am aflat totuși de la antrenorul secund al echipei, ce ar fi trebuit să se întâmple ieri pentru ca starea de spirit a echipei să devină una… entuziastă!: „Sigur, a fost un moment psihologic la acel penalty pe care l-a ratat Virgil dar se întâmplă, nu-i niciun fel de problemă, o să mai rateze cât o să joace fotbal. Cu siguranță altul era scorul dar sincer vă spun, speram și la victorie pentru că aveam un om în plus, aveam entuziasm cu gol marcat la echipa de pe primul loc, alta era starea echipei.“

Și, dacă vă era dor de scuza cu drumurile și oboseala… „Am făcut 1000 și ceva de kilometri cu această cupă, cu acest format, du-te la Suceava, întoarce-te aici, s-a resimțit dar nu asta e cauza principală, pe noi ne preocupă jocul pentru că avem ceva probleme la faza ofensivă.“

În concluzie, pentru ca UTA să poată produce în sfârșit un fotbal decent, propunem FRF și LPF următoarele măsuri:

  • 1. Să desființeze Cupa României
  • 2. Toate echipele să fie cantonate pe toată durata campionatului la București iar toate etapele să se joace acolo. De asemenea, pentru a se evita oboseala drumurilor, echipele se vor deplasa de la hotel la Arena Națională cu o zi înainte, astfel ca jucătorii să fie proaspeți la ora meciului.
  • 3. Stadionul va fi deschis publicului în capacitate de maxim 25% iar spectatorii prezenți vor trebui să păstreze liniștea pe durata jocurilor (pe modelul meciurilor de tenis) pentru a nu influența organizarea tactică a echipelor și pentru a nu impieta livrarea în condiții optime a indicațiilor dinspre bancă spre teren.

Recomandările redacției