Într-un week-end în care echipa de seniori a dezamăgit crunt la Buzău iar cea de tineret a ratat câștigarea Ligii de Tineret (altfel însă titlul de vicecampioană fiind un rezultat meritoriu), triumful pentru numele UTA a fost adus de echipa de Old Boys, condusă de fostul atacant al Bătrânei Doamne, inimosul Dorel Toderaș. Veteranii care au încântat numeroase generații de utiști nu coboară nici acum steagul sau ștacheta și astfel au reușit să câștige un important turneu internațional.

Desfășurat la Kossen (Austria), competiția a reunit numeroase cluburi provenite din Germania, Italia, Elveția, Belgia, Luxemburg, România și Austria. Delegația arădeană a ales inspirat locul de cazare, nu în localitatea unde se desfășura turneul ci în apropiere, peste graniță, în micuța localitate germană Aschau im Chemigau. De ce spunem că a fost o alegere inspirată? Pentru că acest orășel se află în landul Bavaria, land care domină autoritar fotbalul german, de peste un deceniu, prin campioana Bayern München. Spiritul de învingător a fost la el acasă pretutindeni în zona unde s-au cazat utiștii iar ei au reușit să inspire această mentalitate și să o transpună în teren, acolo unde nu s-au oprit decât în momentul când s-au văzut cu medaliile de campioni atârnate de gât.

UTA a fost plasată în grupa B, alături de conjudețeana Victoria Nădlac și de echipele germane Radefeld și Schondorf. Debutul în compania nădlăcanilor a însemnat și un prin succes, 2-0 prin golurile marcate de Negrău și Flavius Pavel. Apoi a urmat un 1-0 cu Radefeld, victorie adusă de Ștefeligă. În ultimul meci din grupă, UTA a terminat la egalitate, 0-0 cu Schondorf, rezultat suficient pentru a asigura calificarea în semifinale. Aici a urmat o altă remiză, 1-1 cu o altă echipă germană, Danubius Waldkraiburg, la care evoluează și fostul ineuan Cristian Luca. Acesta a fost înger și demon pentru echipa sa, marcând în timpul regulamentar pentru ca apoi să rateze penalty-ul decisiv. La fel s-a întâmplat și cu arădeanul Alin Gligor, autor al golului echipei noastre dar și al unui penalty ratat. Au transformat însă Radu Anca, Aly Tolmbaye, Alin Pavel, Csipkar și Flavius Pavel iar portarul Fador și-a adus și el contribuția la calificarea în finală parând o lovitură. 6-5 scor final iar UTA pătrundea în ultimul act, acolo unde au întâlnit Bavaria Monaco. Nici măcar „Bayern“-ul turneului nu le-a putut sta în față utiștilor, care s-au impus clar cu 2-0, prin golurile marcate de Ștefeligă și Mutică iar imnul campionilor a răsunat pentru echipa roș-albă. În sângele acestor jucători există ADN-ul de campioni insuflat de cele trei litere magice: U, T și A. Iar nemții și austriecii s-au convins acum de asta.

Antrenorii Marius Grad și Nicolae Mitu au schițat un prim 11 de bază, format din Fador – Aly Tombaye, Mutică, Gligor, Anca – Barta, Arman, A. Pavel, Bunaciu – Negrău (cpt), Fl. Pavel. Au mai contribuit însă pe parcursul turneului la succes și Ștefeligă, Stupar, Neagu, A. Pavel, Gavriletea, Șerban, Husa, Nadiu, Chiș, Șerban, Bozgan, Csipkar, R. Tisza

UTA Old Boys se întoarce astăzi acasă și, deși probabil nu va fi așteptată de mii de arădeni în centrul orașului, contribuie discret la cimentarea mentalității de învingător născută din ambiția Baronului Neuman și continuată de alte generații de jucători care știau că atunci când îmbracă tricoul UTA-ei, nu pot avea alt obiectiv decât victoria.

Recomandările redacției