Violenţe la Dublin, fără precedent de câteva decenii. Premierul spune că sunt o ruşine pentru Irlanda şi promite legi mai dure împotriva incitării la ură. Ciocnirile de o violenţă fără precedent în ultimele decenii care au izbucnit joi seara la Dublin după un atac cu cuţitul soldat cu cinci răniţi, dintre care trei copii, au luat prin surprindere autorităţile irlandeze, iar premierul irlandez Leo Vadarkar a declarat că ceea ce s-a întâmplat este o ruşine pentru ţara sa şi a promis înăsprirea legislaţiei pentru a combate incitarea la ură, relatează AFP, Reuters şi BBC. „Ceea ce am văzut aseară a fost o explozie extraordinară de violenţă (…) cu scene pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani”, a declarat vineri comisarul Drew Harris, şeful poliţiei irlandeze (Gardaí), în cadrul unui briefing de presă, anunţând că poliţia a arestat 34 de persoane, dar avertizând că ar putea urma şi altele.

 

„Nu am fi putut anticipa” aceste violenţe, s-a apărat comisarul, care a indicat un „element de radicalizare” în rândul autorilor tulburărilor, acuzând reţelele sociale. „Grupurile de extremă dreapta au exacerbat situaţia”, a spus Drew Harris. Şeful Gardai a declarat că 13 magazine au fost avariate sau jefuite, 11 maşini de poliţie au fost avariate şi distruse, împreună cu trei autobuze şi un tramvai. Un agent de poliţie a fost grav rănit. Potrivit primelor cercetări, un bărbat a atacat mai multe persoane în jurul orei 13.30, nu departe de o şcoală, rănind cinci persoane, dintre care trei copii, a declarat Liam Geraghty, şeful poliţiei locale. O femeie, martor ocular, a povestit că agresorul a fost dezarmat cu ajutorul unui tânăr. „Un alt bărbat a luat cuţitul şi l-a pus deoparte” pentru ca acesta să poată fi predat poliţiei, a spus martora.

Ulterior, premierul  irlandez, Leo Varadkar, a anunţat că suspectul a fost arestat. Potrivit poliţiei, este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani care a fost internat în spital. Poliţia nu caută „pe nimeni altcineva”, a declarat Liam Geraghty, subliniind că anchetatorii exclud orice motiv „terorist” pe baza primelor constatări. „Acesta pare a fi un atac izolat pentru care trebuie să stabilim motivele”, a spus el.

Răniţii sunt o femeie, trei copii mici şi un bărbat, care, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, ar putea fi chiar suspectul aflat în custodie. O fetiţă de 5 ani şi femeia, în vârstă de 30 de ani, au fost rănite „grav”, potrivit poliţiei. Un băiat de 5 ani a putut părăsi spitalul, potrivit aceleiaşi surse.  Joi seara, şefii instituţiilor Uniunii Europene şi-au exprimat emoţia şi solidaritatea cu Irlanda în urma atacului. După atac, ciocniri violente au izbucnit, seara, în capitala irlandeză. Pancarte pe care scria „Irish Lives Matter” (Vieţile irlandezilor contează) şi steaguri irlandeze au fost fluturate în timpul acestor incidente fără precedent, la care au participat câteva sute de persoane. Un autobuz cu etaj, un tramvai şi o maşină de poliţie au fost incendiate, magazine au fost jefuite, iar serviciile de transport public au fost suspendate, înainte de a fi reluate parţial vineri dimineaţă. De asemenea, poliţiştii au fost ţinta pietrelor şi a altor obiecte care au fost aruncate de o mulţime ce şi-a manifestat ostilitatea şi faţă de jurnalişti. (sursa:news.ro)

Recomandările redacției