Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride.

Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică, în contextul temperaturilor ridicate care vor veni, şi sfătuieşte consumatorii să aibă atenţia sporită.

Vor fi controlate unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.

Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, caracteristicile organoleptice a alimentelor, respectiv a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum – termen de valabilitate – atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate – comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatura impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

De asemenea, este important să nu fie cumpărate produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bonul cu care să fie justificată tranzacţia comercială, existând riscul să se achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care poate afecta sănătatea, conform agerpres.ro.

Recomandările redacției