scoli OraseÎn prima zi a acestui an școlar, 2014-2015, ploile care au căzut aproape continuu în prima parte a zilei au anulat, practic, orice tentativă de ținere a festivităților tra­diționale în aer liber. Astfel, și la școlile din județ, cadrele didactice s-au orientat spre alte opțiuni, cum ar fi sălile de sport, casele de cultură ori… sălile de clasă.
La Chișineu-Criș, de exemplu, la Liceul Tehnologic, s-a hotărât ca o „delegație“ formată din directorul liceului, director adjunct, consilier educativ preoți și medic să se deplaseze pe la toate cele 22 de clase în care se aflau elevii. Directoarea liceului, profesoara Elisabeta Bondor a considerat că este o soluție bună având în vedere că cei 730 de elevi n-ar fi încăput nici în sala de mese (cu o capacitate de maxim 200 de locuri). „Fiecărei clase i s-au expus regulile de funcționare a unității de învățământ și de ordine dar și unele noutăți apărute. Păcat de pregătirile pe care le-am făcut pentru o festivitate comună afară“.
Și responsabilii de la Liceul Teoretic au fost nevoiți să găsească o soluție alternativă, festivitatea desfășurându-se la Casa de Cultură, după cum ne-a spus directorul Cosmin Lipovan.
La ambele festivități au participat și reprezentanți la vârf ai administrației din Chișineu-Criș, activi­- tatea școlară bucurându-se de-a lungul anilor de sprijinul constant și consistent al Primăriei și primarului Gheorghe Burdan, după cum se știe.
Nădlăcanii s-au adunat la sala de sport
În orașul Nădlac s-a convenit ca festivitatea să se țină în sala de sport, la ea participând – din totalul de circa 1.150 de elevi existenți – în principal doar copiii care erau la începutul unei noi etape – clasa „0“, clasa a V-a, clasa a IX-a – alături de însoțitorii lor și cadrele didactice. Au fost prezente și oficialități locale – Primărie, Biserică, Poliție ș.a. – fiecare reprezentant expunând elevilor, pe scurt, informații utile pentru ei din domeniul lui de activitate. În cuvântul său, după tradiționalele urări de succes, primarul orașului, Vasile Ciceac a făcut și unele precizări vizavi de câteva probleme organizatorice precum orarul autobu­zelor pentru copii iar celor mici urându-le, în final: „să ne vedem peste 12 ani, tot aici!“.
Pecicanii, ceva mai matinali
Și la Pecica, sute de elevi ai celor două mari unităţi de învăţământ din oraş au participat luni dimineaţă, de la ora 8 – profitând și de mici ferestre de încetare a ploii – și la scurte festivități de deschidere a anului şcolar ținute afară. Astfel, la Şcoala Primară nr. 1 festivitatea s-a realizat în ritm rapid afară, la Şcoala Generală nr. 2, în sala festivă, la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” în curte iar la Şcoala Primară din Turnu, în interior. Elevii – majoritatea însoţiţi de părinţi – au fost salutaţi de: directorii şcolilor, feţe bisericeşti, reprezentanţii forţelor de ordine dar și de primarul Petru Antal, care a fost prezent la toate festivităţile de deschidere, însoţit de vicele Miodrag Stanoiov. Ca o notă aparte, primarul pecican a premiat public 12 elevi din oraş care au obţinut media generală 10 în anul şcolar trecut.
(F.B.)

Recomandările redacției