După un debut în forță, următoarele două zile din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic – FITCA 2024 vin cu o ofertă culturală extrem de tentantă. Spectacole inspirate și muzică. Acestea sunt ingredientele care alcătuiesc programul zilelor de 23 și 24 noiembrie 2024, în FITCA 2024.
Actorii repetă de zor pentru o comedie spumoasă: Jos textila! Dar nu reușesc să țină minte replicile, textul este îndoielnic, iar mișcările pe scenă un dezastru. Și cum ziua premierei se apropie, regizorul este din ce în ce mai panicat. În plus, tot acest joc de-a teatrul riscă să dezvăluie noi pasiuni care ar putea periclita până și viața de dincolo de confortul scenei. Unde începe și unde se termină comedia? Iată o întrebare la care veți găsi răspuns (printre hohote de râs) vizionând spectacolul Scandal în culise de Michael Frayn, producție a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu, care ajunge în fața publicului sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 18.00, în cea de a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru Clasic – FITCA2024.
Regizorii Andrei și Andreea Grosu oferă publicului un spectacol incitant și plin de umor, în care-i puteți vedea pe: Ofelia Popii, Ali Deac, Marius Turdeanu, Gabriela Pirlițeanu, Andrei Gîlcescu, Arina Ioana Trif, Antonia Dobocan, Alexandru Malaicu și Adrian Neacșu. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica originală poartă semnătura lui Mihai Dobre.
Două ore și jumătate mai târziu, de la ora 20.30, în sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici, Péter Sárik Trio & Nikoletta Szőke vă invită la un concert de jazz. intitulat Jazz Request Show.
Péter Sárik Trio este una dintre cele mai importante și populare trupe de jazz din Ungaria. Cei trei membri: Sárik Péter (pian), Fonay Tibor (contrabas) și Gálfi Attila (percuții) sunt muzicieni deschiși și versatili, prin urmare muzica lor se adresează unei audiențe mai largi decât majoritatea trupelor de jazz. Celor trei muzicieni li se alătură Nikoletta Szőke – una dintre cele mai bune voci feminine ale jazzului din Ungaria, câștigătoare a Concursului Internațional de Jazz din Montreux, în 2005, premiată cu Premiul Junior Prima. Vocea ei specială și personalitatea fermecătoare impresionează instant publicul. Trupa susține în mod regulat concerte în toată lumea, cu apariții recurente la Londra, Paris, Berlin, Helsinki, Riga, Moscova, Beijing și Istanbul. Au câștigat de două ori premiul Fonogram pentru „Albumul de jazz al anului”.
Ziua de duminică, 24 noiembrie, aduce pe scena mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici un spectacol care cu siguranță va rămâne în memoria iubitorilor de teatru. Este vorba despre Păsările, după Aristofan, producție a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara. Reprezentația are loc începând cu ora 18.00.
„În opera lui Aristofan, Păsările, doi bărbați epuizați de viața trăită într-un război fără sfârșit, construiesc împreună cu păsările Cetatea Cucului din Nori, prima utopie din istoria artei. După 2500 de ani, noi trăim tot într-un război care parcă nu are sfârșit, ci își schimbă doar forma și spațiul geographic. Suntem obosiți, subjugați și visăm doar la utopia noastră. Ce se va întâmpla? Oare se poate construi după toate acestea o lume unde toți suntem egali, unde nu este război, nu există lupte? Și dacă da, de ce nu o putem realiza?”, spune regizorul Kokan Mladenović
Spectacolul, jucat în limba maghiară, beneficiază de supratitrare în limba română.
Seara de duminică se încheie cu un concert purtând semnătura inconfundabilă a lui Cari Tibor, compozitor și pianist, concert intitulat My Shakespeare Songs.
Deși Sonetele lui Shakespeare s-au născut în urmă cu 450 de ani, încă sunt actuale și pline de semnificație, reflectând idei, gânduri si frământari ale omului actual. Ideea CT Project – My Shakespeare Songs s-a născut în 2021, luând forma finală – în 2024. Primul concert a fost susținut fără public, online, la Radio Târgu Mureș. Concertul este o fuziune de muzică electronică, acustic, jazz și pop rock, pusă pe sonetele lui Shakespeare, cântate în limba română, maghiară, engleză și franceză. – spune Cari Tibor.
Alături de Cari Tibor vor urca pe scenă: Vajda Boróka (voce), Kiss Attila (voce, chitară electrică și bas) și Szabó J. Attila (violoncel)
–––––––––––––––––––-
Biletele pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic (FITCA 2024) costă: 80 de lei (la parter și etajul I), 60 de lei (etajul II) și 40 de lei (etajul III). Pentru spectacolele găzduite de sala Studio, prețul este de 50 de lei (preț unic). Acestea se găsesc atât la casieria Teatrului Clasic, cât și online, pe www.eventim.ro.
În timpul Festivalului Internațional de Teatru Clasic, casieria TCISA funcționează după următorul program: 22 noiembrie – 10.00 – 14.00 si 16.00 – 21.00// 23 noiembrie – 10.00 – 14.00 și 17.00 – 20.30// 24 noiembrie – 10.00 – 14.00 și 17.00 – 20.30// 25 – 28 noiembrie: 10.00 – 14.00 și 17.00 – 19.00.