incendiubaratcaIncendiu izbucnit la vegetaţie uscată la Baraţca, aproximativ 10 hectare de teren au ars, pe o parte şi pe alta a versantului dealului, cu posibilităţi de propagare la pădure şi localitatea Ba­raţca, datorită temperaturii ridicate şi vântului puternic. A intervenit Detaşamentul Arad cu un echipaj de stingere. Sosit la faţa locului a solicitat sprijinul voluntar al Serviciului Voluntar Păuliş şi Ghioroc, deoarece zona nu era accesibilă intervenţiei cu o autospecială. Intervenţia s-a făcut cu unelte genistice individuale, spre exemplu gă­leţi, etc. După aproximativ trei ore a fost limitat şi izolat fără a se propaga la pădure sau înspre localitatea Baraţca. Incendiul a fost stins după cinci ore de intervenţie.
Incendiul a fost provocat de o femeie care a aprins, în propria grădină frunze şi resturi. Focul nu a fost supra­vegheat şi s-a ajuns la această situaţie. Poliţia efectuează cercetări pentru tragerea la răspundere a persoanei vinovate.
Autorităţile spun că arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond fores­tier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Pe terenurile în pantă, arderea mi­riştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Recomandările redacției