Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat o amplă acțiune de control la lanțul de magazine Kaufland, desfășurată la nivel național pe data de 13 octombrie 2023.

Echipele de comisari au verificat un total de 65 de magazine Kaufland în întreaga țară, fiind vizate în special standurile de fast-food. Potrivit ANPC a impus sancțiuni stricte în urma acestor descoperiri. Valoarea totală a amenzilor contravenționale aplicate a atins aproximativ 1,7 milioane de lei. Pe lângă acestea, autoritatea a dispus oprirea definitivă a comercializării a peste 1 tonă de produse alimentare considerate neconforme, pentru a proteja sănătatea publică.

 

Mai mult, în urma constatării unor deficiențe semnificative, ANPC a impus suspendarea temporară a prestării de servicii în 49 dintre unitățile analizate. Această măsură va rămâne în vigoare până când deficiențele vor fi remediate conform standardelor impuse de ANPC.

 

Printre neregulile constatate de comisarii instituției s-au numărat: folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu chedere rupte, cu prezență de resturi alimentare si ambalaje deteriorate, rafturi cu rugină; utilizarea unor agregate de preparare (rotisor, subansamble ale acestora, masa caldă) neigienizate, cu prezență masivă de grăsime și arsuri, cu rugină; condiții igienico-sanitare precare în zona de depozitare: paviment murdar, cu rugină în spațiile frigorifice de depozitare, cu mucilagiu format pe podeaua de scândură, pereți cu igrasie și mucegai, folosirea unor paleți de lemn murdari, cu mizerie dedesubt;

 

De asemenea s-a constatat comercializarea unor produse alimentare neconforme (ex: pește cu modificări organoleptice, produse devidate, cu ambalaj deteriorate etc.); nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor calde, în zona food; utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, care nu sunt destinate prestarii serviciilor de alimentatie publică; lipsa informațiilor privind eticheta nutrițională, a datei preparării produselor și a datei limita de consum, în zona de grill; comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită.

Și Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Vest, care are în responsabilitate județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, a efectuat în ultimele zile controale operative la 10 magazine aparținând lanțului de supermarketuri Kaufland.

În urma controalelor au fost date două avertismente și aplicate 19 amenzi contravenționale în cuantum de 113.000 de lei.

Totodată , a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea neregulilor pentru șapte unități din zona de grill, care servesc mâncare, dar și oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme, în cantitate totală de peste 510 kilograme, conform pressalert.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției