Prilej de  bucurie pentru credincioșii din Lipova, mai precis Parohia Șoimoș. Duminică, în lăcașul de cult din Șoimoș a avut loc o Liturghie Arhierească, la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Cu acest prilej a avut loc și sfințirea capelei mortuare din cimitirul Șoimoș.  De asemenea, cu acest prilej, a fost lansată cartea fostului Preot Paroh Ilie Chebeleu, intitulată „Cronica de la Șoimoș”.

Părintele Vasile Jivănescu, preot din anul 1998 la Șoimoș, este cel care s-a și îngrijit de lucrările de construcție efectuate la capela din cimitir.

În semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea desfășurată în cadrul acestei Parohii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit Părintelui Paroh distincția de Iconom Stavrofor.

La eveniment pe lângă fețele bisericești,  au mai participat Florin Pera, primarul orașului Lipova, viceprimarul Florin Lăpădat, Iustin Cionca, președintele CJ Arad, alături de alte oficialități și numeroși credincioși.  

Lansarea cărții a avut loc în biserica Parohiei, în prezența clerului, a credincioșilor, a membrilor și urmașilor familiei părintelui Ilie Chebeleu și a altor invitați. Cartea redă o perioadă importantă din viața acestei Parohii, care cuprinde și Primul Război Mondial, momentele însemnate și provocările prin care ea a avut de trecut, dar și personalități de seamă care au poposit în această Parohie, între care se numără și Nicolae Iorga, sau Sever Bocu.

Evenimentele menționate s-au încheiat cu o agapă, iar mai apoi ierarhii au vizitat biserica parohială din Lipova, aflată într-un amplu proces de restaurare, 98% din valoarea lucrării fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.

”Biserica Ortodoxă Română din Șoimoș – Lipova  a marcat astăzi o zi importantă pentru întreaga comunitate de aici.

O zi în care, împreună cu viceprimarul Ioan Lăpădat, am avut marea bucurie să fim  prezenți alături de toți credincioșii,  atât la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de episcopul ortodox al românilor din Ungaria –  Preasfințitul Siluan, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și un întreg sobor de preoți.

Ulterior slujbei, am participat cu toții la  momentele de lansare și prezentare a cărții „Cronica de la Șoimoș”, la sfințirea noii capele din incinta cimitirului ortodox „Mureș” din Șoimoș și la parastasul în memoria Preotului Chebeleu Ilie, unul dintre cei mai iubiți și implicați preoți  ai Parohiei Șoimoș.

A fost o zi de duminică cu totul specială, cu multe momente înălțătoare.

Îi mulțumesc Preotului Vasile JIVĂNESCU de la Biserica Ortodoxă Română Şoimoş  pentru inivitație și onoarea pe care mi-a adus-o odată cu aceasta și totodată îl felicit pentru neobosita implicare și pentru tot ceea ce, împreună cu familia și ceilalți enoriași implicați,  a reușit să ofere comunității din această frumoasă parte a Orașului Lipova – Șoimoș”, transmite Florin Pera, primarul orașului Lipova.

Recomandările redacției