Ziua Internaţională a Turismului este sărbătorită în fiecare an la data de 27 septembrie, începând din 1980.

Această dată a fost aleasă deoarece marchează adoptarea statutului Organizaţiei Mondiale a Turismului (27 septembrie 1970), instituţie specializată a ONU, destinată promovării şi dezvoltării turismului, ce reuneşte 155 de state.

Astfel, an de an, OMT accentuează importanţa turismului ca factor esenţial în dezvoltarea şi prosperitatea economică şi socială. Totodată, turismul este deosebit de important şi din perspectiva relaţiilor interculturale internaţionale.

Tema anului 2013 – ‘Turismul şi Apa – Protejarea viitorului nostru comun’ – trage un semnal de alarmă asupra responsabilităţii pe care o are turismul în conservarea resurselor vitale de apă ale planetei şi necesitatea asumării unui angajament în acest sens.

Tema aleasă este cu atât mai potrivită cu cât anul 2013 a fost declarat Anul Internaţional al Naţiunilor Unite dedicat cooperării în domeniul apei, oferind posibilitatea de a evidenţia în continuare responsabilitatea comună a sectorului turistic la obiectivele generale de durabilitate.

,,Încurajez pe toţi cei care lucrează în sectorul turismului să se alăture campaniei noastre de Ziua Mondială a Turismului şi să continue să caute soluţii inovatoare pentru a garanta că turismul contribuie la accesul durabil la apă în întreaga lume’, a spus Taleb Rifai, secretar general al OMT, în mesajul adresat cu prilejul acestei sărbători.

Organizaţia Mondială a Turismului joacă un rol important în promovarea dezvoltării de fond, durabile şi universal accesibilă a turismului, acordând o atenţie deosebită ţărilor în curs de dezvoltare.

Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public.

România are o tradiţie de aproape 40 de ani în OMT, ţara noastră fiind membru fondator al OMT în 1975.

România a deţinut Preşedinţia Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), mandatul său terminându-se la sfârşitul lunii august 2013, la alegerile din Zambia.

 

 

(AS – autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției