Unic în lume, Festivalul Internaţional de foarte scurt metraj „Très Courts” are darul omniprezenţei: prezintă şi pune în competiţie în toate colţurile planetei filme de maxim 3 minute, realizate de creatori confirmaţi sau de începători. Din 2 mai până în11 mai 2014, 100 de oraşe din 25 de ţări, partenere ale „Très Courts” propun locuitorilor lor să împărtăşească un moment de solidaritate mondială în domeniul filmului. România participă cu 16 oraşe, care vor găzdui festivalul în perioada 9 -11 mai 2014.
A 16-a ediţie a acestui festival seduce noi ţări care vor găzdui „Très Courts” pentru prima dată: Australia, Estonia, Grecia, Irlanda, Nigeria, Ucraina (în 3 oraşe) şi S.U.A. (în New-York). Descoperitor de talente şi apărător al diversităţii culturale, festivalul doreşte să creeze o punte între culturi şi să democratizeze filmul. Mondial, simultan şi poliglot (subtitrat în numeroase limbi), el permite astfel regizorilor din întreaga lume să îşi pună în valoare creaţiile exprimându-se la egalitate, într-un format foarte scurt, deci mai puţin costisitor şi adaptat unei difuzări pe multiple suporturi (mobil, TV, cinema, web…). Ficţiuni, animaţii, documentare, toate genurile sunt permise pentru a exprima cele mai deştepte, cele mai haioase sau cele mai şocante idei.
Festivalul „Très Courts” se află la ce-a de-a 8-a sa ediţie românească. Institutul francez din România este coordonatorul Festivalului în România, Moldova, Ungaria şi Slovacia. Din juriul competiţiei de anul acesta face parte şi fotojurnalista şi regizoarea de origine română Anca Dumitrescu. Larga difuzare în regiune a fost posibilă datorită reţelei culturale franceze în străinătate, unui număr important de parteneri locali şi suportului oferit de ORANGE Romania – sponsorul principal al festivalului, rfi România, Organizaţia internaţională a Francofoniei şi TV5 Monde.
Proiecţiile vor avea loc la sala „Concordia” a Bibliotecii Judeţene „A.D.Xenopol”, vineri, 9 mai începând cu orele 18,00 şi sâmbătă, 10 mai, de la orele 17,00.

Recomandările redacției