Trecerea frontierei ilegal este deja un trend, iar migranţii găsesc diferite soluţii uneori ascunzându-se în orice mijloc de transport, ca să poată trece vama. Poliţiştii de frontieră iau măsuri drastice  în cazul tentativei de trecere ilegală a frontierei.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II şi Nădlac II au depistat 17 cetăţeni din Afganistan și Pakistan, solicitanţi de azil în România, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în automarfare încărcate cu mărfuri diverse.

 Joi, 5 noiembrie, în jurul orei 10.10, la Punctul de Trecere a Frontierei Borș II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean bulgar, conducând un automarfar cu semiremorcă, înmatriculat în Bulgaria. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, piese metalice pe ruta Bulgaria – Ungaria. Poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport, în interiorul acestuia fiind descoperiţi, ascunşi în compartimentul marfă, opt cetăţeni străini.

În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele sunt cetățeni din Afganistan și Pakistan, patru adulți, având vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani și patru minori, cu vârste de 16, respectiv 17 ani.

De asemenea tot joi,  la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean din România, în vârstă de 46 ani, respectiv un cetăţean bulgar, în vârstă de 58 ani, conducând fiecare câte un ansamblu rutier. Primul şofer transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, saci cu pulbere de fier pe ruta România – Germania, iar cel de-al doilea bare de metal pe ruta Bulgaria – Austria. Acţionând în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijloacelor de transport. Astfel, în interiorul autovehiculelor au fost descoperite, ascunse în compartimentele marfă, nouă persoane.

În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt nouă tineri din Afganistan, cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani. În toate cele trei situaţii, s-a constatat faptul că cetăţenii străini sunt solicitanţi de azil în România şi intenţionau să ajungă în state din vestul Europei.

 

Recomandările redacției