Cotaţia unciei de aur a coborât luni pentru cea de-a opta şedinţă consecutiv, la cel mai scăzut nivel din 16 aprilie, iar investitorii şi-au redus expunerea pe materii prime din cauza temerilor că Rezerva Federală a SUA ar putea renunţa la programul de stimulare a economiei, transmite Reuters.

Pe piaţa spot uncia de aur a coborât până la 1.338,95 dolari, cel mai scăzut nivel din 16 aprilie, când se tranzacţiona la 1.321,35 dolari.

Investitorii renunţă la achiziţionarea aurului, al cărui preţ a scăzut cu 20% anul acesta, pe fondul performanţelor bune înregistrate pe pieţele bursiere şi a aprecierii dolarului. Dacă la încheierea şedinţei de luni cotaţia unciei de aur este în scădere, se va înregistra cea mai îndelungată perioadă de declin din martie 2009. ‘Investitorii sunt foarte îngrijoraţi în acest moment. Pieţele bursiere şi dolarul sunt destul de solide. Este o decizie naturală ca investitorii să-şi transfere banii investiţi în materii prime spre achiziţionarea de acţiuni’, a explicat Yuichi Ikemizu, director în cadrul Standard Bank în Tokyo.

Şi alte metale preţioase au fost prinse de această tendinţă descrescătoare. Preţul unciei de argint, care a scăzut cu 30% în 2013, înregistra luni dimineaţă un declin de 4%, la 21,32 dolari, după ce atinsese nivelul de 20,84 dolari, cel mai scăzut nivel din septembrie 2010. Scăderea cotaţiei unciei de argint a venit în urma unor vânzări masive efectuate luni de un investitor neidentificat, a explicat Yuichi Ikemizu.

De asemenea, barilul de ţiţei Brent a scăzut cu 0,11 dolari, până la 104,35 de dolari, şi ameninţă să coboare sub pragul de 100 de dolari.

Creşterea economiei americane s-a îmbunătăţit în primul trimestrul al acestui an, stimulată de cheltuielile de consum, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală americană să renunţe la programul de achiziţii de obligaţiuni stabilit la nivelul de 85 de miliarde dolari pe lună.

În perioada ianuarie-martie 2013, PIB-ul american a crescut cu 2,5% în ritm anual, după o creştere anuală de doar 0,4% înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut.

 

Recomandările redacției