hunting primaConform statutului Asociaţiei de Vânătoare „Lazăr Hunting“, în cursul zilei de sâmbătă, 25 mai, a avut loc Adunarea Generală în cadrul căreia s-au respectat procedurile legale, în urma cărora urmează dezbaterile, conform programului, pentru astăzi, de la ora 18.00, în aceeaşi locaţie. În cursul întâlnirii care a avut loc sâmbătă, discuţiile au fost foarte aprinse, vânătorii exprimându-şi nemulţumirile faţă de modul în care sunt trataţi de actuala conducere a asociaţiei, reprezentată de Viorel Lazăr. Mulţi dintre membri vânători ai Asociaţiei „Lazăr Hunting“ au confirmat că au fost induşi în eroare prin diferite moduri, atât verbal cât şi în scris.
Dintre cei prezenţi, în special persoanele cu vârste de peste 60 de ani, care vânează de zeci de ani, au spus că niciodată nu s-au simţit atât de marginalizaţi. Nemulţumirea lor este legată de modul în care au fost organizate vânătorile, oamenii susţinând că au fost duşi, în mod intenţionat, în zone care au fost slab populate cu vânat, simţindu-se, în repetate rânduri, umiliţi. Vânătorii au mai spus că Viorel Lazăr le-a promis foarte multe, la începutul activităţii asociaţiei, în ceea ce priveşte vânătoarea, însă după aceea a fost văzut foarte rar, iar în rest a preferat să vâneze de unul singur, încălcând astfel „morala vânătorească“.
Printre alte nemulţumiri la adresa conducerii asociaţiei, vânătorii au spus că acesta „vrea să industrializeze vânatul, să îl ducă în abatorul lui şi să îl comercializeze. Totodată vrea să înlăture vânătorii pentru a rămâne singur, cu cei doi fii ai săi. Vrea să vâneze pe cont propriu şi astfel să nu întâmpine nici un fel de obstacole în industrializarea vânatului“. Vânătorii mai susţin că una din metodele prin care preşedintele asociaţiei încearcă înlăturarea lor constă în dorinţa acestuia de a ridica foarte mult cotizaţia, care, în mod normal, ar trebui să fie una modică. „Pentru că un vânător nu poate fi înlăturat, decât prin abateri deosebit de grave de la Legea Vânatului, preşedintele încearcă să ridice cotizaţia şi astfel să ne autoeliminăm“, susţin vânătorii. Surse din cadrul acestora susţin că preşedintele vrea să ridice cotizaţia, de la 600 de lei cât este în prezent, la 2.400 de lei. „Sunt pensionari care au o pensie de cinci milioane de lei vechi pe lună. Este imposibil să plă­tească o cotizaţie de 2.400 de lei. În condiţiile acestea, câţi vom mai rămâne?“, se întreabă vânătorii.
bun1Fostul prefect şi senator Dan Ungureanu, scos afară în huiduielile vânătorilor
Preşedintele şi vicepreşedinţii asociaţiei au ignorat şedinţa, lipsind de la întâlnire, vânătorii prezenţi simţindu-se astfel desconsideraţi. În schimb, a fost prezent Dan Ungureanu, fost prefect al Aradului şi senator, care este în prezent avocat. Acesta a fost perceput în ochii celor prezenţi, în special datorită comportamentului şi atitudinii sale, drept trimisul preşedintelui Viorel Lazăr.
Dan Ungureanu a încercat din răsputeri să facă inutilă întâlnirea vânătorilor, folosindu-se la un moment dat chiar de intimidări la adresa celor prezenţi. Tot ce a reuşit însă Ungureanu a fost să stârnească furia tuturor celor prezenţi, care i-au cerut, efectiv, să iasă afară. Ungureanu a încercat chiar să îi ameninţe pe cei prezenţi cu faptul că „s-ar putea să aveţi probleme“. Părerea acestuia a stârnit revolta întregii asistenţe, care a început să îl huiduie şi să îi ceară şi mai vehement plecarea. Mai mult, oamenii l-au acuzat că nu şi-a plătit cotizaţia de vânător, din contră, ar fi fost plătit de conducerea asociaţiei. Vânătorii i-au cerut să plece pe motiv că deşi are calitate de vânător, nu o are şi pe aceea de membru al asociaţiei.
Refuzând să plece şi continuându-şi nestingherit monologul, Ungureanu a mai fost întrebat de asistenţă: „În ce grupă de vânători vânezi?“, „nu te-am văzut niciodată la vânătoare cu noi“ sau „oare când vânezi, nu cum­va noaptea?“. Cu toate acestea, Ungureanu s-a încăpăţânat să nu părăsească sala, continuându-şi neobositul monolog, care a ajuns la un moment dat să fie alcătuit dintr-o simplă propoziţie repetată la nesfârşit. Ungureanu a rămas însă cu totul fără replică în momentul în care toţi cei prezenţi au strigat în cor: „Pleacă, pleacă!“
Printre vocile vânătorilor s-au mai auzit şi fraze precum: „Să vină Lazăr în faţa noastră, nu să îşi trimită oamenii lui. Pentru asta a şi fost trimis aici, să provoace oamenii, să-i intimideze, să creeze diversiune“.
Abia după ce i-a exasperat pe toţi, Ungureanu a înţeles că e timpul să plece, provocând astfel un uriaş val de bucurie pe feţele tuturor celor prezenţi.
bunIntimidaţi să nu participe la adunare
Avocatul celor prezenţi i-a asigurat pe vânători că „toţi sunteţi cu drept de vot, nu doar cei patru, după cum susţine preşedintele Viorel Lazăr. Adunarea Generală este constituită din toţi membri asociaţiei. Pe de altă parte, astăzi (n.r. sâmbătă) conducerea asociaţiei trebuia să pre­zinte raportul de gestiune pe ultimii doi ani. De ce oare credeţi că nu se prezintă?…“. În plus, a fost readusă în discuţie tema cotizaţiei, susţinându-se că de anul viitor se pregăteşte o sumă monstruoasă, pentru a elimina cât mai mulţi vânători.
Mihai Andriuca, unul dintre vânători, a declarat că „preşedintele Viorel Lazăr a distrus spiritul vânătorii. El nu vânează de dragul de a vâna, ci pentru alte scopuri. Morala vânătorii spune că trebuie să împarţi vânatul. În doi ani de zile nu am primit nimic. În schimb vedeam tot felul de nemţi care împuşcau în voie pe terenurile noastre de vânătoare. Nouă, în schimb, nu ne-a dat autorizaţii individuale pentru nimic. În plus, pentru a mă intimida să particip la această şedinţă, mie şi la mai mulţi ne-a transmis că «dacă mergeţi la adunare, să nu vă miraţi dacă secretara nu vă mai ia banii de cotizaţie». Cu alte cuvinte, voi fi dat afară“.
În schimb, inginerul Marius Florea, prezent la adunare, spune că lui nu i se mai primesc banii pentru cotizaţie. „Numai pentru că am pus întrebările: «Putem vâna la combatere?, dacă se poate vâna în jurul pădurii, în pădure? Se poate obţine autori­zaţie de căpriori?», atunci când m-am dus să îmi plătesc cotizaţia nu mi-a luat nimeni banii. Aşa a fost ordinul venit de la preşedintele Lazăr. M-a dat afară, după ce am adunat 35 de ani de experienţă. Ideea de vânătoare îmi place, nu îmi trebuie carnea să mă duc cu ea acasă. Nu sunt de acord însă să plătesc bani grei pentru ca alţii să facă afaceri pe spatele meu“, încheie Marius Florea.

  • vanatorul singuratic spune:

    Foarte bine procedeaza LAZAR cu cei care au luptat pentru infiintare acestei asociatii.Cand a fost corect Lazar? atunci cand era prezentat ca salvatorul vanatului din Arad sau acum cand v rea sa industrializeze carnea de vanat.? CE ZICETI D-LOR BUZNA,TODA si LOGHIN?

  • opiniapublica spune:

    Schimbarea sefului , bucuria….

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției