clatite clatite2 clatitele1Peste 20.000 de clătite au fost preparate, sâmbătă și duminică, la cea de a XIII-a ediție a Paradei Clătitelor de la Moneasa, care în acest an s-a desfășurat sub sloganul „Clătite cu răvaşe norocoase”.
La evenimentul organizat în staţiunea de la poalele munţilor Codru-Moma au sosit turişti din judeţele Arad, Timiş, Bihor, Alba, Hunedoara şi Satu Mare, iar conform hotelierilor, gradul de ocupare în unităţile de cazare pe timpul Paradei Clătitelor a fost de 95 la sută.
Printre sortimentele mai deosebite de clătite preparate şi servite au fost cele umplute cu piure de castane, cu dulceaţă de trandafiri şi cu dulceaţă de cireşe amare.
Ca şi la ediţiile anterioare ale evenimentului culinar de la Moneasa, pe aleea principală a staţiunii, la standuri special amenajate, au preparat clătite reprezentanţii primăriilor din judeţ (Beliu, Săvârşin, Moneasa, Dieci, Ineu), reprezentanţii Poliţiei Locale, ai partidelor politice (PDL, PSD, PNL, PC), dar şi agenţi economici.
Cei de la Primăria Beliu au pregătit şi un bol cu răvaşe, pe care le-au împărţit turiştilor împreună cu clătitele.
De asemenea, un agent economic din staţiune a pregătit clătite „eco”, prăjite în ulei de măsline şi umplute cu dulceţuri fără zahăr, recomandate în special diabeticilor şi celor care suferă de diverse afecţiuni care implică un regim alimentar strict.
Nu au lipsit de la această ediţie a Paradei Clătitelor reprezentanţii Pri­mă­riei Nădlac, care nu au preparat clătite, ci găluşte slovăceşti, produs tradiţional din oraşul de graniţă.
Cei din oraşul Pecica au dus la Mo­neasa plăcintă întinsă, produs tradiţio­nal atestat.
Prezenţi pentru prima dată la Pa­rada Clătitelor, doi comercianţi chinezi au oferit turiştilor ciocolată prăjită (ciocolată învelită în foetaj de orez şi pră­jită) şi pacheţele de primăvară (legume condimentate în foetaj de orez). Chinezii au spus că în bucătăria specifică ţării lor nu se regăsesc clătitele, de aceea au ales să prepare un desert tradiţional.
Distracţie pentru toţi
În prima zi a festivalului, pe lângă clătite, turiştii au putut să urmărească un program artistic care a cuprins dansuri free-style, can-can, țigăneşti cu trupele de dans X-Style şi X-Style ju­nior, pregătite de Maura şi Dorian Cosma şi care au câştigat numeroase premii la concursurile din ţară şi străinătate. De asemenea, a mai susţinut un recital de muzică uşoară Melisa Ţolea, iar prima seară s-a încheiat cu concertul celor de la Semnal M. Conform tradiţiei şi în acest an, după spectacolul de muzică uşoară, a fost organizată parada clăti­telor flambate, pe aleea principală a staţiunii.
Prima seară a Paradei Clătitelor s-a încheiat cu un foc de artificii.
Şi duminică, în cea ce-a doua zi a Paradei Clătitelor, arădenii au putut să servească clătite cu diverse umpluturi, pe aleea principală a staţiunii, dar şi la restaurantele şi terasele din staţiune. „Au fost pregătite clătite cu răvaşe norocoase, la standul Primăriei Be­liu, clătite dietetice, clătite uriaşe, clătite XXL. Am avut concursuri cu premii, concerte. Sperăm că turiştii s-au simţit bine şi vor veni şi la anul, când Parada Clătitelor va împlini 14 ani, deci va primi buletin”, a spus Zoltan Lovas, directorul festivalului.
În cea de-a doua zi, turiştii au putut urmări un program folcloric cu ansambluri şi formaţii din judeţ, formaţia Armonia şi Luciana Giurgiu, Rapsozii Ză­- randului, solişti – Aura Bonchiş, Daniela Dudaş, Cornelia Căprariu Roman, Ti­beriu Crişan, Dana Ivan, Malvina Naghi, Roxana Suciu, Voichiţa Suba, Aurel Ungur. Invitata specială a fost Florica Duma din judeţul Bihor.
La Parada Clătitelor de la Moneasa au mai fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Muncii, Alexandra Braica, prefectul Cosmin Pribac, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, deputaţii Eusebiu Pistru şi Claudia Boghicevici, senatorul Ioan Cristina, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea şi Remus Guţu şi viceprimarul Aradului Cătălin Ţiţirigă.
(Ş.M.)

Recomandările redacției