someri evidenteAradul ar putea avea, de la începutul anului viitor, cu câteva mii de şomeri în plus, faţă de cât arată statisticile oficiale că sunt în prezent. Şi asta pentru că, la nivelul judeţului nostru se află în plină implementare proiectul „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din zona de vest a României. Evidenţierea şomajului neînregistrat“. Acest proiect ar urma să arate o situaţie mai aproape de realitate a numărului de arădeni fără loc de muncă, ceea ce ar însemna că rata şomajului ar urma să crească.
Proiectul „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din zona de vest a României. Evidenţierea şomajului neînregistrat“ a fost depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acest proiect are scopul de a înregistra în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei (AJOFM) de Muncă, persoanele fără serviciu care nu au fost în evidenţa autorităţilor. Trebuie spus că, proiectul este unul pilot la nivelul Aradului, nemaifiind derulat în nicio altă zonă a ţării. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, împreună cu alte instituţii partenere, a câştigat fonduri nerambursabile de peste 18 milioane de lei pentru derularea acestui proiect. Parteneri în proiect sunt: Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad, Fundaţia Pro Prietenia Arad, Inspectoratul Teritorial de Muncă, agenţiile de ocupare din judeţele Bihor şi Timiş şi IRPET – Institutul de Cercetare şi Economie Aplicată din regiunea Toscana.  Proiectul de înregistrare a şome­rilor arădeni neaflaţi până acum în evidenţele AJOFM a fost lansat în primăvara anului trecut.
În cadrul proiectului au fost alese zece primării arădene cu care reprezentanţii agenţiei de şomaj colaborează pentru identificarea şomerilor neînregistraţi. În aceste primării sunt locate centre în care sunt oferite servicii pentru persoanele identificate ca fiind fără serviciu. În prezent, proiectul este în faza de realizare a bazei de date a şomerilor.
Grupul ţintă al proiectului, de evidenţiere a şomerilor neînregistraţi este de 5.000 de persoane din întreg judeţul, ceea ce înseamnă un număr aproape de cel actual, de peste 6.000 de şomeri.
După identificarea noilor şomeri, autorităţile ar urma să îi îndrume spre programe de formare profesională, în funcţie de aptitudinile lor şi de specificul zonei din care sunt.  Proiectul se va derula până la finele lunii februarie, 2014.

Recomandările redacției