bereteuClădirea impresionantă a Colegiului Naţional „Moise Nicoară” nu pare să aibă prea multă priză la directori. Instalat în funcţie acum o lună de zile, la data de 1 septembrie, după demisia lui Mircea Potocean, Radu Bereteu a hotărât să renunţe şi el la scaunul de conducere al celui mai bine cotat liceu din Arad. Motivele invocate de Bereteu sunt aceleaşi cu ale predecesorului său: per­- sonale.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean este contrariată de atitudinea manifestată de primarul Aradului în cazul demisiei profesorului Radu Bereteu din funcţia de director al Colegiului Naţional Moise Nicoară. „În momentul în care am decis ca direcţiunea colegiului să fie deţinută de către profesorul Radu Bereteu, primarul Gheorghe Falcă m-a acuzat, în toate părţile, că numirea este politică. Când l-am sunat însă pe Radu Bereteu să convoace mâine (n.r astăzi) consiliul profesoral al şcolii, unde urmează ca personalul didactic al unităţii să facă trei propuneri de directori, am înţeles de la Bereteu că a fost chemat la primar pentru a fi convins de acesta să renunţe la demisie. Dacă această funcţie este deţinută în prezent de o persoană numită politic, atunci mă întreb de ce primarul Falcă a insistat ca Radu Bereteu să nu renunţe la direcţiune?“, se întreabă profesorul Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Mai mult, Claudius Mladin susţine că în momentul în care l-a numit director pe Radu Bereteu a ţinut cont strict de calitatea sa de profesor de peste 20 de ani în cadrul Colegiului Naţional „Moise Nicoară” şi de profesionalismul acestuia. „Am încercat în trei runde de discuţii să îl conving să renunţe la demisie, însă fără succes. În aceste condiţii, mâine (n.r. astăzi) intenţionez să mă deplasez la colegiu, unde urmează să am o întrevedere cu profesorii de acolo. În cadrul consiliului profesoral al şcolii se va decide asupra a trei persoane, din rândul cadrelor didactice din unitate, care să conducă liceul. Propunerile profesorilor urmează să fie dezbătute apoi în cadrul consiliului de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în urma căruia se va decide cine va conduce liceul până la sfârşitul anului“, a declarat Cla­u­dius Mladin.
Radu Bereteu este profesor de geografie la Colegiul Naţional Moise Nicoară, acolo unde lucrează şi soţia sa, profesoară la aceeaşi disciplină. Directorul demisionar nu a dorit să facă nici un fel de comentariu asupra adevăratului motiv al demisiei sale, sus­ţinând doar că „s-ar putea ca într-o zi să spun mai multe. Decizia mea este de nezdruncinat şi nimeni nu mă poate convinge să nu demisio­nez. Voi rămâne în această funcţie până când Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad va decide un alt director. După aceea îmi voi continua activitatea la catedră, în cadrul aceluiaşi liceu“.

Recomandările redacției