filarmonica-primaComunicat remis de Filarmonica de Stat Arad

Marți 4 Martie 2014 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

CONCERT EXTRAORDINAR

ARAD CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021

Dirijor  ROBERTO SALVALAIO Italia

Solist VALENTINO SALVINI – bariton

Dirijorul corului ROBERT DANIEL RĂDOIAŞ

 

Gioacchino Rossini                           Italianca în Alger –  Uvertura                                     

Giuseppe Verdi                                             Rigoletto – “Cortigiani, vil razza dannata”                    

Pietro  Mascagni                                Cavalleria Rusticana –  Intermezzo                                 

Giuseppe Verdi                                  Nabucco – “Va, pensiero, sull’ali dorate”                     

Gioacchino Rossini                          Bărbierul din Sevilla  –  Uvertura

                                                                Bărbierul din Sevilla  “Largo al fac totum”

Giuseppe Verdi                                             Traviata –  Preludiu la actul I

                                      Traviata –“Di Provenza il mar,  il suol”                      

Giuseppe Verdi                                           Aida – Gloria all’ Egitto”

După evenimentele concertistice pe care le-a semnat în  luna octombrie, programul de pagini simfonice din opere italiene şi versiunea în concert a operei Rigoletto de Giuseppe Verdi, Maestrul Roberto Salvalaio revine la Arad în prima săptămână din luna martie, pregătind în atelierele ei  unul dintre Concertele cu titlu extraordinar ale actualei stagiuni şi concertul de abonament din seara de 6 Martie.

ARAD CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021 este titlul-suport al concertului extraordinar din 4 Martie, 2014,  o nouă seară de operă italiană, în care se întreţes unele dintre cele mai spectaculoase uverturi sau numere simfonice, cu decupaje de arii şi coruri de o universală popularitate. „Arta muzicală a secolului XXI, va fi indubitabil caracterizată printr-o tendință de universalizare a limbajului sonor. Dezideratul – Arad Capitală Culturală Europeană – nu e decât cheia de boltă turnată cosmic peste acest context de globalizare. Concertul în sine, validează atitudinea intercultural-muzicală a Filarmonicii de Stat Arad„., a declarat dr. Alin Văcean Director  Filarmonica de Stat Arad.

Programul propus de Maestrul Roberto Salvalaio concentrează performanţele ansamblului simfonic şi ale corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş şi îl are ca invitat pe baritonul italian Valentino Salvini, cel care a semnat în versiunea de concert din luna octombrie a operei Rigoletto, rolul titular.

Oferind accesul liber pentru toţi iubitorii de muzică de operă, programul serii de 4 Martie de la ora 19.00  poartă semnăturile unora dintre cei mai mari creatori  ai secolului al XIX-lea şi vizează fragmentar spectacolele lor cele mai cunoscute: Italianca în Alger şi Bărbierul din Sevilla (Gioacchino Rossini), Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni), Nabucco, Rigoletto, Traviata şi Aida (Giuseppe Verdi).

 Roberto Salvalaio a început să studieze orga şi compoziţia  la Conservatorul din Venezia şi şi-a obţinut specializarea în muzică prepolifonică, compoziţie experimentală, orchestraţie şi dirijat orchestră,  la acelaşi conservator.

-A studiat dirijatul cu Ghenadi Gouraiev (Moscova), Ovidiu Bălan (România) şi la Accademia Chigiana din Siena cu Carlo Maria Giulini.

– Din 1998 este dirijor al Orchestrei de Cameră din Veneţia, ansamblu cu care a câştigat premiul I absolut al Concursului Internaţional dedicat lui „Astor Piazzolla” şi un premiu special acordat de „Busy Music” din Paris pentru cea mai bună orchestraţie.

– În 1999, sub patronajul Ministerului Culturii din România în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană  a fost invitat să dirijeze Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti  şi a realizat un CD  cu lucrări  de compozitori români.

-A dirijat orchestre din Italia, România, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova şi Venezuela şi a susţinut concerte în Italia şi străinătate, în oraşe precum Veneţia, Lisabona, Zagreb, Bonn, Lyon, Salzburg, Lugano, Budapesta, Bucureşti, Moscova, Oslo, New York, Manila, Caracas, Tokyo, Seul, Beijing, Ulan Bator,  Yakuts.

– În noiembrie 2004, în cadrul festivalului din Caracas, dedicat maestrului venezuelean Aldemaro Romero a dirijat creaţii ale acestuia  în premieră mondială.

-Este realizatorul unor emisiuni radiofonice  pentru RAI,  (“Meraviglie Musicali”) şi colaborează ca revizor la editura Aldo  Pagani, la proiecte care vizează lucrări inedite de Astor Piazzolla. De menţionat  este faptul ca prezentarea  în premieră a oratoriului “El Pueblo Joven”, la Bucureşti,  în Februarie 2007, concert transmis în direct de Radio România Muzical a fost realizată de Roberto Salvalaio.

-Din octombrie 2008 colaborează în calitate de dirijor în cadrul Bienalei Muzicii Contemporane din Veneţia, prezentând în primă audiţie lucrarea „Fresco”, pentru cinci orchestre de suflători a compozitorului Luca Francesconi, iar în cadrul ediţiei din 2009, lucrarea „Ionisation” de Edgard Varese cu Ansamblul Brake Drum Percussion.

-În decembrie 2009 a realizat un turneu în China cu Orchestra Simfonică Balcanică, iar în ianuarie 2010  a fost invitat la  Teatrul Naţional de Operă Ulan Bator din Mongolia. A înregistrat pentru casele de discuri Azzurra Music, Ares, Sico Records, Columbia, Sony şi RFR.

 Valentino Salvini a absolvit pianul la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano şi a studiat canto cu  maestrul Gino Bonelli şi celebrul tenor Carlo Bergonzi. Începând din 1993 colaborează cu cele mai cunoscute teatre de operă ale Italiei: Teatro Ponchielli  – Cremona, Teatro Donizetti – Bergamo, Teatro  Grande – Brescia, Teatro Sociale – Como, Opera din Roma, Teatro Regio – Parma, Teatro Comunale – Modena, Fundaţia Arturo Toscanini, Teatro Valli – Reggio Emilia, Teatro Verdi – Busetto, Scala din  Milano dar şi scene din străinătate precum teatrele din Oslo, Monaco, Praga, Buenos Aires, Rio de Janeiro, etc.

Apariţiile sale deosebite au fost  urmate de premii şi diplome, printre cele mai reprezentative   fiind Premiul Falstaff acordat în anul 2008 de Ambasada Italiană din Praga, Premiul Aldo Protti  oferit în acelaşi an de Administraţia provincială din Cremona sau “Premio per meriti verdiani” acordat  în anul 2010 de asociaţia Parma Lirica .

Repertoriul liric al baritonului cuprinde roluri principale din opere de Giuseppe Verdi (Nabucco, Aida, Traviata, Trubadurul, Rigoletto, Ernani, Macbeth, Attila), Giacomo Puccini (Tosca), Gaetano Donizetti (Elixirul dragostei, Lucia di Lammermoor), Gioacchino Rossini (Bărbierul din Sevilla), Pietro Mascagni (Cavalleria rusticana), Ruggiero Leoncavallo (Paiaţe), iar realizarile sale discografice, semnate pentru casele de discuri Azzali, Dinamich sau Bongiovanni cuprind opere verdiene (Traviata – Germont, Rigoletto, Trubadurul  – Contele de Luna, Lombarzii) dar şi partituri unicat precum Il geloso sincerato de Giuseppe Nicolini.

Ca şi dublură a lui Placido Domingo, baritonul a colaborat cu Zubin Mehta într-o producţie  de Rigoletto realizată la Mantova şi transmisă în direct de RAI, în peste 150 de ţări.

 

 

Recomandările redacției