Un eveniment foarte important pentru toţi locuitorii comunei Peregu Mare a avut loc în acest weekend. Este vorba de sărbătoarea comunei, sărbătoare ajunsă la a doua ediție și intitulată, firește, „Zilele comunei Peregu Mare“.

Sărbătoarea s-a desfăşurat pe durata a două zile, adică în zilele de 30 și 31 august. Programul a început sâmbătă, de la ora 18,00, cu o acțiune sportivă, mai precis cu un campionat de fotbal. S-au întâlnit echipa locală – AS Viitorul Peregu Mare şi echipa CS Regal Horia, echipa gazdă impunându-se cu scorul categoric de 3-1.

Victoria l-a bucurat pe primarul comunei, Emeric Kovacs care a subliniat: „Este o victorie foarte importantă pentru echipa noastră, având în vedere că în acest an ne luptăm pentru a promova în liga a V-a“. După meci, de la ora 20,00 a avut loc un bal susținut de formaţia RIZIKO, care a încins atmosfera până în zorii zilei.

Programul a continuat duminică, de la ora 15,00 la Biserica Evanghelică Reformată Cehească, unde s-a oficiat o slujbă ecumenică în limba comunităţii reprezentative. După terminarea slujbei, trupa de majorete din Nădlac, împreună cu copiii și tinerii din comună, îmbrăcați în costumele populare a celor șapte naționalități care conviețuiesc au defilat până la scena din parc unde a avut loc deschiderea festivă a sărbătorii.

Aici, oficialitățile locale și invitații lor – primari din comune vecine și oameni politici – i-au salutat pe toți cei prezenți și au rostit cuvinte de apreciere cu privire la realizările actualei administrații și de felicitare pentru locuitorii comunei. Au fost prezenți printre alții și primarul comunei Șeitin Mircea Totorean, primarul comunei Dorobanți – Vicențiu Almași.

Astfel, primarul comunei, Emeric Kovacs, după cuvintele de bun-venit adresate tuturor, în limbile fiecărei naționalități, a făcut o scurtă enumerare a obiectivelor realizate în comună în mandatul său, subliniind în special pe cele din acest an și accentuând și unele planuri de viitor.

„Înainte să începem festivitatea vreau să vă spun câteva cuvinte despre comună, despre realizările de până acum se știe deja și se pot vedea. În ceea ce privește planurile de viitor vreau să precizez că pentru acest an avem deja semnate două mari proiecte cu bani din fonduri europene: primul se referă la pavarea trotuarelor din centrul localității – pe o lungime de 1,3 kilometri, în valoare de 44.000 de euro și al doilea se referă la modernizarea străzilor din comuna Peregu Mare – adică 4,13 km de drum asfaltat în două straturi asfaltice, unul fiind de mare rezistență. Acesta al doilea proiect se ridică la 971 mii euro, fiind o investiție foarte mare pe care vrem s-o finalizăm chiar anul acesta, dacă ne va permite vremea, fiind de mare interes local; oricum contractul este multianual și ne von încadra în termenii lui“ a evidențiat primarul printre altele.

A urmat programul artistic pregătit, cu o frumoasă și amplă desfășurare care a debutat cu evoluția trupei de majorete The ROSES din Nădlac, urmată de cântăreața Iris Nistor, elevii de la Școala Generală Peregu Mare pregătiți de directoarea Corina-Loredana Vacuț, alături de Dorina Karetta, Vladenka-Kveta Mazuch, Alexandru Borcea, Caraman Andreea, Valentin Kalouszek și Viorica Bojcsuk. În continuare a evoluat grupul Klub Dinamic din Szeged, elevii de la Școala Gimnazială Peregu Mic, pregătiți de directoarea Tunde Boldizsar , alături de Renata Zambori.

La standurile instalate conform obiceiului în vecinătatea locului de desfășurare a spectacolului cultural-folcloric-sportiv au putut fi degustate tot felul de preparate tradiționale locale sau ale comercianților oaspeți – precum gustoasele găluște slovăcești cu mac, scorțișoară, nucă și zahăr. Oaspeții au mai putut gusta și din tradiționalii colaci ungurești „kürtőskalács“ dar și preparate de măcelărie: cârnați, mici – pregătiți pe grătar dar și alte produse.

Seara s-a încheiat cu un bal în aer liber susținut de formația „Cardinal“ și cea condusă de Alex Selegean cu soliștii Oana Miron și Florin Cociomag.

Recomandările redacției