grup semnare

Contractul a fost semnat la CJA

Un proiect de reabilitare a infrastructurii şcolare pentru sute de elevi şi profesori – început în 2004 şi suspendat în 2007 – a devenit cel mai mare proiect din regiune, ca finanţare nerambursabilă. Este vorba de realizarea unui campus școlar în cadrul Grupului Școlar „J. G. Tajovsky” din orașul Nădlac, proiect în valoare de peste 34 de milioane de lei, pentru care, la Consiliul Judeţean a fost semnat contractual de finanţare.

Proiectul „Campus Școlar – Grup Școlar «J. G. Tajovsky»” beneficiază de finanțare nerambursabilă acordată în cadrul axei prioritare 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale” al Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR).  La semnarea contractului de finanţare au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, Vasile Ciceac, primar al orașului Nădlac şi domnul Sorin Maxim,  directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.

„Proiectul, al cărui beneficiar este orașul Nădlac, va fi implementat pe parcursul unei perioade de implementare de 14 luni. În acest moment, proiectul este cel mai mare din Regiunea 5 Vest. Valoarea totală a proiectului este de 34.083.436 de lei, adică aproximativ 7.753.107 de euro, iar valoarea finanțării nerambursabile este de aproximativ 6.163.245 de euro“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu.

Şcoală, cămin şi garsoniere pentru profesori

În cadrul acestui proiect se va realiza un campus școlar preuniversitar pentru învățământul profesional și tehnic, cu o suprafață desfășurată totală de 15.910 de metri pătraţi. Campusul va cuprinde două corpuri de școală cu câte 24 de clase fiecare, un cămin–internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spațiu multifuncțional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activități de lectură și vizionării de filme documentare, patru ateliere școlare, o sală de sport și o bază sportivă. „Din 2004 ne gândim cum să facem cu acest proiect. În 2006 am încheiat un contract cu Mnisterul Educaţiei şi au început lucrările, însă acestea au fost abandonate la finalul anului 2007, din lipsă de fonduri. Am făcut de atunci multe demersuri dar fără rezultat. În Nădlac sunt 10 locaţii pentru unităţi şcolare din care, doar două sunt ale Consiliului Local. Pentru restul, care aparţin cultelor religioase plăteam chirie substanţială. (…)De investiţii vor beneficia 1.250 de elevi, părinţi, cadre didactice – cărora li se vor construi garsoniere – şi mai apoi, generaţiile viitoare“, a spus primarul Vasile Ciceac.

 

Bilanţul pe regiune

Despre situaţia proiectelor Aradului şi a regiunii a vorbit directorul ADR Vest, Sorin Maxim care a precizat că, Aradul are 12 proiecte din 34 pe regiune. „Proiectul de la Arad este cel de al optulea din acest pachet pe zona de educaţie. Sunt peste nouă milioane de euro care intră în judeţ. Bani sunt iar proiectele trebuie trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2015“, a mai spus Sorin Maxim.

Fondurile nerambursabile pentru reabilitarea școlilor sunt acordate în cadrul domeniului major de intervenție 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă al Regio-Programul Operațional Regional. Acest al doilea apel de proiecte a avut o realocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din Bugetul de stat) ce totalizează 17,88 milioane euro pentru Regiunea Vest și 172,95 milioane euro la nivel național.

Până la această dată limită, în Regiunea Vest au fost depuse spre finanțare 40 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 31,26 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate 20 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 13,86 milioane euro, 14 proiecte – cu o valoare a finanțării nerambursabile de 16,03 milioane euro – se află în etapa de precontractare/evaluare iar 6 proiecte – cu o valoare a finanțării nerambursabile de 1,37 milioane euro – au fost respinse.În concluzie, finanțarea nerambursabilă solicitată în Regiunea Vest – în cadrul celui de-al doilea  apel de proiecte – depășește cu 67,17% alocarea regională.

Recomandările redacției