paduriProtestele organizate în ţară împotriva defrişărilor ilegale au deschis cutia Pandorei la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. După ieşirea oamenilor în stradă, preşedintele Klaus Iohannis a decis să discute problema în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), iar premierul Victor Ponta a dat publicităţii un raport al Corpului de control al primului-ministru, în urma unor verificări făcute la direcţiile silvice Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava. Conform Mediafax, controlul a vizat perioada 16 martie 2009-31 decem­- brie 2012 şi a scos la iveală o serie de nereguli. Astfel, s-a descoperit că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselecţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare. Astfel, s-a ajuns ca la licitaţii să poată participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi. Printre altele s-a mai descoperit că o parte din masa lemnoasă din pădurile statului a fost vândută fără a fi scoasă la licitaţie, dar şi multe nereguli punctuale în cadrul fiecărei direcţii silvice controlate. În aceste condiţii, Corpul de control al premierului a sesizat DNA, pentru a aprofunda cercetările. Chiar ieri, procurorii anticorupţie au descins la mai multe adrese din Bistriţa-Năsăud şi la sediul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, pentru a cerceta fapte de corupţie petrecute în perioada 2009-2014. În plus,  pe fondul scandalurilor referitoare la tăpierile ilegale din ţară, Guvernul intenţionează să interzică temporar exporturile de masă lemnoasă, semn că situaţia este cum nu se poate mai gravă, riscând să fie scăpată de sub control.
Direcţia Silvică nu a fost călcată de Corpul de control
Având în vedere că, în ultimii ani, Direcţia Silvică Arad a fost implicată în mai multe scandaluri legate de gestionarea fondului forestier din judeţ, am trimis o solicitare scrisă pe adresa Guvernului, pentru a vedea dacă Corpul de control a fost trimis şi aici. În cele ce urmează vă prezentăm solicitarea pe care am trimis-o, cu menţiunea că nu am prezentat acolo decât două dintre cele mai importante nereguli despre care a scris ziarul nostru. „În condiţiile în care recent au fost date publicităţii rezultatele unor controale efectuate de Corpul de control al primului minis­tru la mai multe direcţii silvice din ţară, în urma căreia a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie, în temeiul Legii 544/ 2001, cu privire la liberul acces la informaţiile de interes public, vă rugăm să ne comunicaţi dacă au fost dispuse controale şi la Direcţia Silvică Arad, dacă da, ce probleme au fost constatate şi ce măsuri au fost luate. Asta, în situaţia în care pe raza Ocolului Silvic Valea Mare s-au înregistrat furturi masive, estimându-se că au dispărut peste 10.000 de metri cubi de material lemnos, iar echipa de control trimisă să stabilească pagubele, a încercat, potrivit surselor noastre, să muşamalizeze cazul, stabilind iniţial un prejudiciu mult mai mic, fiind nevoie de mai multe controale, pentru a se ajun­ge la cifra de mai sus. De asemenea, pe raza Ocolului Silvic Beliu a fost reabilitat un drum forestier cu o lungime de 13,4 kilometri, care pe o lungime de 2,5 kilometri trece pe o proprietate privată”. Răspunsul a venit la câteva ore, dar a fost unul lacolnic. „Referitor la solicitarea de informații publice adresată de publicația «Glasul Aradului» precizăm faptul că instituţia noastră nu a efectuat controale la Direcţia Silvică Arad”, se arată în răspunsul trimis de Ion Lazăr, şeful Corpului de control al primului ministru.
Scandaluri peste scandaluri
Probabil, cei de acolo ţin încă cont de faptul că directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, este un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul premierului, iar Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad este unul dintre apropiaţii lui Crăciunescu. De altfel, trebuie spus că Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, într-un dosar în care s-a investigat retrocedarea a peste 40.000 de hectare de pădure, în care a apărut şi numele socrului şefului Guvernului. Potrivit fostului preşedinte Traian Băsescu, Sârbu şi Crăciunescu ar fi avut legături şi cu scandalul Schweighofer, o firmă care controlează cea mai mare parte a explatării de masă lemnoasă din România, despre care se spune că ar face presiuni pentru ca anumite modificări a Codului Silvic să nu treacă, pentru că îi sunt defavorabile. „Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, şeful corpului de control era actualul premier, VV Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci cînd s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, cînd contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frînă lăcomiei austriecilor”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook, conform ştiripe surse.ro

Recomandările redacției