palat 1Lucrările de reabilitare a clădirii Palatului Cultural Arad, în care funcţionează Filarmonica de Stat Arad au început, municipalitatea luând în calcul ca, în următorii doi ani, pe lângă modernizarea clădirii să se monteze o scenă şi o platformă cu scaune mobile care să se poată retrage, astfel încât sala de concerte să poată să fie folosită şi pentru alt gen de evenimente.
Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, lucrările de reabilitare, în valoare de 17,3 milioane lei, finanţate din bugetul local, sunt executate de compania arădeană Tehnodomus şi au ca termen de finalizare doi ani.
Lucrările cuprind reabilitarea sălii mari de concerte, a sălii mici și zonelor adiacente, restaurarea ornamentelor murale, a picturilor și vitraliilor, refacerea scenei, a tuturor instalațiilor, reabilitări ale subsolului, reabilitarea fațadei prin- cipale, refacerea parțială a acoperișului etc.
Investiția mai cuprinde dotări cu mobilier și echipamente moderne a sălii de concerte precum și un ascensor pentru accesibilizarea clădirii.
Astfel, municipalitatea are în vedere realizarea unui Studiu de Fezabilitate pentru amenajarea zonei scenei din Sala Mare astfel încât scaunele să fie montate pe o platform mobilă, care să se retragă sub scenă, pentru ca sala să poată fi folosită şi la alte eveniemnte.
„Au început lucrările de reabilitare la Palatul Cultural, în zona în care funcţionează Filarmonica de Stat Arad, instituţie care se află în subordinea Consiliului Local Municipal. Clădirea va fi reabilitată total. Suntem interesaţi să avem o scenă mobilă. În acest sens, vom realiza un proiect nou, care se va finaliza odată cu lucrările de reabilitare la clădire”, a informat Gheorghe Falcă.
În perioada în care în Palatul Cultural se vor desfăşura lucrări de reabilitare, concertele Filarmonicii vor avea loc în Sala Festivă a Casei Armatei, şi în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Palatul Cultural se află parțial în administrarea municipalității  (corpul cu fațada principală, care cuprinde sala mare de concerte).
În ceea ce privește zona din imobil în care funcționează Complexul Muzeal Arad, aceasta se află în administrarea Consiliului Județean.
Având în vedere faptul că reprezentanții instituției au informat municipalitatea că au finalizat documentația tehnică pentru reabilitare, primarul Aradului s-a declarat optimist cu privire la reabilitarea întregului ansamblu al Palatului Cultural.
Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile cele mai reprezentative ale oraşului, clădirea fiind ridicată între anii 1911-1913.
Construirea edificiului a fost
iniţiată încă din anul 1901 de Societatea Culturală Kölcsey din Arad, care a început demersurile pentru a ridica o clădire care să adăpos­tească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte. Inaugurarea festivă a avut loc la 25 octombrie 1913, cu acest prilej evoluând compozitorul şi violonistul George Enescu.
Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada în stil Neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de coloane masive în stil Corintic, iar deasupra lui străjuieşte un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea din spate, se regăsesc unele dintre elementele Castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie Gotică. Holul central al clădirii este lucrat în marmură de Moneasa. Ornamentaţia holului principal este realizată în stil Secession. Ferestrele sunt originale şi sunt realizare în stil Nouveau-Art. Pictura de pe bolta cupolei reprezintă sistemul solar şi Cometa Halley.

Recomandările redacției