În zilele de sfârșit ale săptămânii trecute s-au desfășurat în comuna Almaș două sărbători câmpenești valoroase și deosebite prin ineditul și mai ales prin valoarea obiceiurilor străvechi prezentate.
Cele două evenimente au avut loc în două din satele componente ale comunei: satul Cil și satul Almaș (care este și centru de comună) dar la ele au fost chemați și invitați să participe toți locuitorii din toate satele componente ale comunei Almaș – respectiv Almaș, Cil, Rădești și Joia Mare, precum și sătenii din satele învecinate, alături de oaspeții lor.
Au fost așteptați cu drag toți almășanii care au ales să trăiască în alte părți ale județului ori țării dar care se trag din aceste frumoase și binecuvântate locuri din județul nostru, precum și toți aceia care iubesc și prețuiesc tradițiile străvechi ale zonei.

Târgul Cilului, o inedită expoziție-concurs de animale domestice tradiționale

Prima sărbătoare a fost cea numită „Târgul Cilului“, ea s-a derulat sâmbătă și a constat în reunirea în sistem expozițional a unui număr impresionant de animale ce aparțineau unor crescători din comună dar și din zonă. Pentru a participa și la un concurs tradițional, gospodarii și-au adus cele mai frumoase exemplare dintre cele pe care le creșteau în gospodărie. Au putut fi văzute și admirate o largă paletă de animale domestice tradițional crescute în zonă (majoritatea pentru sacrificare): de la păsări de toate felurile până la oi, vaci, porci, iepuri dar și utilitare: cai ori animale de companie și protecție: câini dar și pisici. Au putut fi văzute și specii mai exotice precum broaștele țestoase.
La timpul stabilit manifestarea fost deschisă oficial de primarul Ginu Costea care a adresat tuturor un scurt cuvânt de bun venit, din care spicuim: „ne bucurăm să vedem că, de la an la an numărul celor care participă la acest târg este tot mai mare; pentru că este căldură mare suportată greu de toați: oameni și animale deoptrivă, comisia de evaluare a exponatelor se va întruni urgent și va face turul târgului pentru a stabili clasamentul celor mai frumoase exponate. Avem de asemenea și produse agro-alimentare, ecologice sută la sută, oferite direct de producătorii lor și pe care vă invităm să le acordați atenția cuvenită“ a subliniat edilul din Almaș.
Aceste aspecte s-au și realizat, comisia întrunită s-a deplasat la fiecare pentru a întocmi fișa animalului adus pentru concurs, câștigătorii stabiliți în urma unor deliberări realiste și obiective au fost premiați cu diplome și o sumă de bani.
Totodată s-a inițiat și o tombolă, la care, câștigătorii, stabiliți prin tragere la sorți s-au ales cu diferite obiecte e uz casnic. Surpriză mare a fost pentru doi câștigători care s-au ales cu două mijloace de încărcat cu lemne de foc: câțiva metri steri de lemn erau pe fiecare mijloc de transport care urma să le ducă la domiciliu.
După încheiere acestui prim punct din program primarul Ginuțu Costea i-a invitat pe toți să servească din mâncarea tradițională în zonă, respectiv câte o porție de fasole cu carne friptă jumări și o garnitură de varză. De pe masă n-au lipsit, firește nici răcoritoarele și apa minerală dar și berea ori… tradiționala țuică – de două ori întoarsă! – din zonă, înainte de mâncare, firește. În acest an, organizatorii au pregătit și servit peste 700 de porții  de mâncare, mult mai multe ca în anul trecut, ori de când se organizează Târgul Cilului.
La asta se mai poate pune și produsele de toate felurile aduse spre comercializare de producătorii locali ori din alte părți. Au putut fi gustate diverse preparate din carne – cum ar fi cele produse de Gelu Sida din Hălmagiu, în funcţie de gustul și buzunarul fiecăruia.
Sărbătoarea a avut parte și de un spectacol… pirotehnic, focurile de artificii bucurând cu frumusețea lor pe toată lumea: fie ei copii ori tineri, ori bătrâni, deopotrivă.
Ba, parcă bătrânii s-au bucurat mai tare decât copiii, cel puțin după cum se auzea vorba printre cei prezenți la Târg.
„Ne bucurăm de cât de frumos a organizat primarul târgul nostru – ne spunea un localnic. Noi îl știm de copil pe primarul nostru și ne bucurăm să vedem ce bărbat cumsecade a ajuns și ce suflet mare are. La el… nu stai la ușa Primăriei; așa că și noi suntem alături de el“ și-a încheiat omul spusele.
Ar mai fi de spus, în încheiere, că în acest an câștigătorul ineditului concurs de… frumusețe – ca deținător a celui mai frumos animal, adică – s-a ales cu Talanga-trofeu, pe care o va păstra un an întreg și prin ea va fi recunoscut ca atare. Dacă anul trecut ea a fost câștigată de Nicolae Ancateu din satul Cil, anul acesta ea a fost predată noului câștigător: inginerul Petru Fărcaș din Joia Mare.

„Nedeia almășană“ – o sărbătoare de succes a cântecului și dansului popular din zona Almașului

În cea de-a doua zi a dublei manifestări din comuna Almaș s-a desfășurat sărbătoarea numită „Nedeia Almășană“.
Nedeia s-a ținut în spațiul Pieței Agro-alimentare din satul centru de comună, Almaș.
Serbarea a fost deschisă oficial tot cu un bun venit sincer și călduros rostit de primarul Ginu Costea.
„Ne bucurăm să vedem că și astăzi sunt alături de noi o mul-țime de oameni și pentru că am pregătit un program folcloric deosebit vrem să le urăm tuturor să se bucure câteva ore urmărind evoluțiile unor artiști populari de renume: dansatori și cântăreți apreciați de toți cei care i-au văzut și ascultat. Cât privește vremea: dacă ieri a fost cald tare, acum s-a răcorit, sunt câțiva nori și parcă au și căzut câțiva stropi. Oricum eu vă doresc distracție plăcută“ a spus acesta printre aletele.
Programul a fost deschis de Fanfara Bisericii Ortodoxe Almaș, dirijor Voicu Șandru. A urmat un obicei local intitulat Nunta Almășană, reînființat de preotul paroh Florin Oarcea; evoluția Ansamblului Druscelele – condus de instructorul Ladislau Todică a fost aplaudată la scenă deschisă; bună primire au avut și tinerii dansatori ai Ansamblului Păstrătorii Tradițiilor din Șicula – însoțiți de primarul Duțu Căprar, un primar care pune mult suflet în păstrarea și perpetuarea tradițiilor străvechi; au urmat cântece interpretate de solista Diana Giorgiana Mihuț.
Ansamblul Pădureanca din Chisindia a prezentat câteva frumoase dansuri din zonă, însoțiți fiind de primarul Ionel Pașca.
Solista Cosmina Brădean a prezentat câteva piese de pe Valea Crișului, interpretarea ei fiind aplaudată de public.
Au mai evoluat: Doina Crișului din Ineu și alți numeroși interpreți de muzică populară. Numeroși tineri care vor să se afirme își dovedesc pe scenă calitățile vocal-interpretative și valoarea melodiilor interpretate.
Spectacolul a continuat cu programul susținut de cunoscutul solist Ștefan Muntenaș, program extrem de apreciat și foarte aplaudat de spectatorii prezenți la această serbare câmpenească.
Numeroși invitați la
sărbătoarea de la Almaș
La manifestarea de la Almaș au fost și numeroși invitați de marcă, dintre politicieni și nu numai.
Au fost prezenți: deputatul Eusebiu Pistru – primul care a și ajuns la Nedeie. Au mai venit consilierul județean Florin Morar și mai apoi deputații Dorel Căprar și Florin Tripa care au și precizat că sunt „alături de primarul din Almaș în demersurile sale pentru comună“. Deputatul Dorel Căprar a mai precizat că „apreciază organizarea făcută de primarul din Almaș“.
Primarul Ginu Costea n-a scăpat ocazia și a subliniat că tocmai așteaptă să fie „sprijinit mai mult în demersurile pe care le face“.
Și Florin Galiș – președintele ALDE a fost prezent la Almaș, declarându-și și el susținerea vizavi de primarul gazdă.
Focuri de artificii, în final
Înainte de a se da drumul… focurilor de artificii – atât de iubite de toată lumea, primarul Ginu Costea a ținut să mulțumească tuturor celor care l-au sprijinit și au fost alături de el în realizarea acestei duble manifestări. Nu i-a uitat nici pe cei care au vegheat la păstrarea unei atmosfere de siguranță și civilitate: Poliția și Jandarmeria, care – așa cum se întâmplă de obicei în satele noastre – nu prea au la ce interveni deoarece  oamenii de aici dau dovadă de un înalt grad de civism și bun-simț.
Nu în ultimul rând a mulțumit oaspeților și spectatorilor care au fost prezenți în număr mare la fiecare din cele două manifestari organizate în comuna Almaș, în două zile distincte: Târgul Cilului și Nedeia Almășană.
Cuvântul său s-a încheiat cu promisiunea că și anul viitor se vor organiza ediții noi ale acestor două sărbători ale comunei Almaș.

Recomandările redacției