Reprezentanții a trei forma­țiuni care susțin că apără interesul comunității maghiare din România, UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular Maghiar din Transilvania, au semnat, luni, la Cluj, o rezoluție comună în vederea armonizării conceptelor de autonomie.
Invitat la o emisiune de la Realitatea Tv, premierul Mihai Tudose a dat o declarație mai bolovănoasă, e adevărat, în stilu-i caracteristic, dar plină de bun-simț, care avea însă să-i inflameze pe așa-zișii lideri ai comunității maghiare. „Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toți cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose.
Politicienii unguri au sărit ca arși
În urma acestei declarații, o serie de politicieni maghiari, din România și din Ungaria, de la Kelemen Hunor la Laszlo Tokes și anumiți membri ai Jobbik și ai altor partide din Ungaria au sărit ca arși, susținând că șeful Guvernului de la București i-ar fi amenințat cu moartea prin spân­- zurare pe „patrioții unguri” care cer autonomie. Nici vorbă de așa ceva, în declarația dată pentru Realitatea TV, Tudose susținând că vor flutura lângă steagul secuiesc responsabilii Statului Român, adică cei puși să apere legea în așa-zisul „Ținut Secuiesc”.
Kelemen Hunor a declarat pentru RFI că afirmațiile premierului român ar fi inacceptabile din punctul său de vedere. „Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte (…). În UE nu cred că poate să rămână în funcţie pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”, a declarat Hunor la RFI, conform Mediafax. Întrebat fiind de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns, potrivit aceleiași surse, că reprezentanții comunității maghiare au vrut să facă acest lucru în decembrie, însă nu au reuşit.
Un Laszlo Tokes tot mai penibil
Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, care după Revoluția din Decembrie 1989, în izbucnirea căreia a avut un rol central, s-a dovedit a fi de fapt un dușman al Statului Român, a fost și mai categoric în declarații. Potrivit ziare.com, acesta a cerut UDMR, să suspende în 24 de ore colaborarea cu PSD și ALDE, dacă Tudose nu demisionează. „Nici scuzele de rigoare, nici retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situația. Salutând declarația de protest a UDMR, îi solicit președintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende în 24 ore colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ”, se arată într-un  comunicat de presă emis de Laszlo Tokes. Mai mult, acesta devine de-a dreptul penibil, cerând partidelor maghiare și europarlamentarilor să protesteze pe lângă forurile europene cu privire la cele întâmplate, pentru că cineva „trebuie să ia apărarea comunității maghiare din Transilvania, a poporului maghiar din Ținutului Secuiesc, amenințat letal”.
Un deputat Jobbik a făcut o conferință de presă cu funia la gât
MSZP şi Jobbik, partide de opoziţie în Ungaria, cer premierului român Mihai Tudose să îşi dea demisia pentru declaraţia sa de miercuri cu privire la autonomie, anunță MTI. Agenția de presă maghiară susține că formațiunile cu pricina au dat publicității, vineri, un comunicat de presă, în care se arată că „în Europa un politician responsabil nu poate vorbi fără repercusiuni de spânzurarea minorităţilor, astfel, Mihai Tudose trebuie să se retragă din spaţiul public european”. Mai mult, Istvan Szavay, deputat Jobbik în Parlamentul Ungariei, a ţinut vineri o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta având în mână un steag al Ţinutului Secuiesc, iar la gât o funie, protestând astfel împotriva declaraţiei premierului român care, în mintea sa înfierbântată „practic, i-a ameninţat cu moartea pe acei maghiari din Transilvania care luptă pentru autonomie”. „Acest caz demonstrează că România se pregăteşte cu cea mai întunecată şi primitivă propagandă şovinistă de celebrarea a 100 de ani de la «dezlipirea» Transilvaniei”, a declarat deputatul, potrivit MTI.
Diplomații români au făcut, în mod oficial, lumină
Având în vedere amploarea dată declarațiilor lui Tudose, Ministerul de Externe de la Budapesta, l-a convocat, vineri, pe arădeanul Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria, pentru a-i cere explicații. Cum era și normal, acesta a dat în primul rând explicații de natură lingvistică, pentru ca spusele șefului Guvernului să nu mai fie interpretate în mod greșit.
Prin intermediul unui comunicat de presă dat publicității tot vineri, Ministerul Afacerilor Externe de la București a făcut în mod oficial lumină în acest scandal apărut în mod artificial. „Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări: Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil. Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie. Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale. MAE dezavu­ează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora. MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Recomandările redacției