Avem colțuri ca desprinse din rai în țărișoara noastră, dar nu suntem capabili să le ridicăm la adevărata valoare. Infrastructură proastă, stațiuni lăsate în paragină, locații hoteliere și ștranduri în care nu s-a mai investit – toate sunt, în mare spus, lacunele turismului românesc. Ce e drept, turismul autohton s-a dezvoltat în ultimii ani, însă turismul balnear nu este nici pe departe bine valorificat, iar exemplele ar fi mai multe, începând cu Herculane. La capitolul exemple pozitive putem trece strațiunile din Bihor, respectiv Oradea, care ies în evidență.

Până când românii se mai dezmeticesc, vecinii de peste graniță ne întrec cu avans mare. În vest, ca de altfel în toată țara există apă geotermală, un avantaj neexploatat cum ar trebui. Așa se face că, arădenii și locuitorii din partea de vest a țării nu stau pe gânduri când vor un weekend de relaxare și distracție și pleacă, la vecinii de peste graniță.

Nu vrem să subapreciem ce avem în zona noastră, ci să arătăm argumentele pentru care, complexele termale cu ștrand din Ungaria sunt în topul preferințelor multor arădeni și de altfel, locuitorilor din vest. Sunt renovate, modernizate și bine întreținute. 

Locații de agrement animate

Foarte aproape de orașul nostru de pe Mureș este Mako, cu un aquapark bine pus la punct și considerat printre cele mai frumoase din Ungaria, chiar dacă este de mai mici dimensiuni. Vorbim de Hagymatikum, de ai cărei ape termale cu efect terapeutic profită mii de arădeni, în sezonul estival. Aici, în funcție de preferințe există bazin de înot lung, bazine de scăldat, de joacă, bazine cu apă termală în interior și exterior. Există spații destinate celor mici, dar și spații care răspund nevoilor persoanelor vârstnice. În interior există piscină peșteră, piscină fântână, amenajate cu jeturi pentru masaj și cu iluminat deosebit.

Cei care nu au fost aici și își imaginează că serviciile sunt destinate mai mult celor trecuți de vârsta a doua ar fi surprinși de posibilitățile de relaxare și distracție pentru tineret. Ștrandul este animat și în serile de weekend aici se țin petreceri, fie în exterior, fie în interior. În bazine se fac valuri, vârtej, iar cei care vor puțină adrenalină pot face exerciții revigorante. În piscina interioră este amenajată artificial o peșteră. Se poate face recuperare medicală, masaj, wellness, saună. Temperatura apei variază și desigur, este pentru toate preferințele. Cei care aleg Hagymatikum o fac pentru că nu găsesc în apropiere un alt ștrand, cu atât de multe posibilități de distracție și relaxare. Locația este însă extrem de aglomerată în weekend-uri, când aici vin oameni din întreg vestul. „Mako e alegerea mea pentru o zi de weekend, sau chiar două. Aici trebuie să vii dimineața ca să prinzi loc bun la plajă, pentru că este plin la final de săptămână. Am și stat în Mako peste noapte, la o pensiune, unde a fost aproape ca acasă, iar prețul ca la noi, poate chiar mai mic pentru condițiile de care am beneficiat. Per total, desigur plătim puțin mai mult decât am plăti dacă mergem pe ștrandul nostru, din Arad. Însă aici poți face multe lucruri, iar mâncarea e grozav de bună. La Arad la ștrand e ok, dar nu găsim ce e aici. În plus, toul este extrem de curat și nu își faci probleme legate de cât de curată e apa“, spune Ramona A. Cât privește prețurile, la ștrandul din Mako, acestea sunt mai mici decât la alte ștranduri din Ungaria. Un bilet de intrare în weekend, pentru un adult este de 2.900 de forinți.

Servicii pentru toate gusturile

Băile Cetății din Gyula (Gyulai Várfürdő) este altă destinație apropiată și aleasă de mii de oameni. Și aici, pentru un complex de agrement dintr-un oraș nu mare, serviciile sunt considerate foarte bune. În Gyula există mai multe posibilități de cazare, localnicii amenajându-și casele, vilele pentru a primi turiști. Și asta pe lângă hoteluri și pensiuni. Curățenia este desăvârșită, iar turiștii beneficiază de toate dotările. 

Ştrandul dispune de 19 bazine şi a fost cotat de Uniunea Ungară a Centrelor Balneoclimaterice cu calificativul de patru stele, aceasta fiind cea mai înaltă categorie în domeniu ştrandurilor şi al băilor termale. Turiștii îl preferă pentru că, spre deosebire de Mako este amplasat pe o întindere mai mare, într-un parc secular deosebit și foarte important – bine întreținut. Apa izvorăște de la peste 2000 metri adâncime. Turiștilor le stau la dispoziţie băi de nămol, tratamente fizioterapeutice (de exemplu: tratament magnetoterapeutic, băi galvanice, masaj medical, respectiv gimnastică şi înot medical.

De știut însă că, totul este organizat aici să meargă ca pe bandă, de când ai intrat și până ai ieșit. Turiștii au vestiare și dulapuri cu cheie la dispoziție, pentru a-și pune lucrurile. Asta înseamnă că, spre deosebire de ștrandurile autohtone, oamenii nu își ascund lucrurile de valoare pe unde pot și nu stau cu frica-n sân să nu le fie furate. În ziua de azi, nimeni nu mai renunță la telefon, iar un caz de furt recent s-a consemnat de autorități, pe ștrandul Neputun, chiar în weekend-ul trecut. Totul este curat – vorba noastră: „lună și bec“. Oamenii se pot schimba în haine de stradă, pe care le pot pune în dulap, pe umerașe.

Ștrandul nu se aglomerează atât de tare cât cel de la Mako, iar turiștii care vor locuri mai retrase se pot relaxa în zonele mărginașe ale parcului, în natură. „Întotdeauna profit de parcul în care este ștrandul ca să stau relaxată, puțin mai în liniște. Nu îmi place să fim ca «sardinele»“, spune Diana, o tânără arădeancă.

Ca servicii, locația răspunde multor preferințe, pe lângă partea terapeutică fiind la dispoziție multe alte posibilități – de la plajă, la bazin închis, cu jeturi. Nu este însă la fel de animat ca și ștrandul din Mako, însă are multe unități de tip fast-food și mâncare stradală. Langoșii de aici pot înlocui o masă și sunt deja cunoscuți de turiști, iar preparatele tradiționale sunt extrem de căutate. „Am venit din Lugoj până aici. E și mai bine, pentru că acum există autostradă, iar locația este la îndemână. Aici am unde să înot, să mă relaxez și să mă bucur de mâncărurile ungurești tradiționale. Îmi place că îmi pot lăsa lucrurile fără grijă, că nu este atât de aglomerat, iar prețurile nu le consider mari“, spune Radu.

Prețurile diferă, însă, ca exemplu orientativ, un bilet la Aqua Palota, cu acces la bazine cu apă termală și bazin sportiv costă aproape 4.000 de forinți.

Pentru cei cu gusturi ceva mai excentrice și buzunar mai generos, amintim locații de top de peste graniță: Băile Termale Gellért și Aquaworld din Budapesta. Alte complexe de agrement și tratament, alese de români sunt Acqua Park-ul Atlantika din Vasarosnameny, un orăşel situat la 50 km de Satu Mare, Zalakaros, ștrandul din Oroszhaza, dar și unul extrem de căutat de arădeni, ștrandul din localitatea Battonya. În ștrandurile din localități mai mici, prețurile sunt mai mult decât rezonabile. 

Revenind la plaiurile noastre, Aradul are „litoralul Vestului“, plaja Ghiorc, care primește mii de turiști în fiecare an, în zona lacului. După cum se știe, zona a fost amenajată și modernizată și este foarte animată. Și aici vin turiști din alte județe, întrucât plaja este un loc deosebit și o destinație perfectă pentru o zi de weekend.

Cât privește ștrandul Neptun, arădenii îi cunosc istoria, perioada de „glorie“ și…declinul. 

Recomandările redacției