Trotinetele care au ajuns în Arad la sfârșitul primăverii au devenit o adevărată bătaie de cap pentru mai mulți locuitori ai orașului. 

Majoritatea arădenilor spun că, în special tinerii care circulă cu trotinetele, nu respectă nici o regulă de circulație, nu se deplasează cu o viteză moderată pe lângă oamenii de pe stradă, ba mai mult, se află prin oraș cu trotinetele la o oră deloc admisibilă pentru cei care au sub 18 ani. 

„Mă plimbam liniștită cu iubitul prin centrul orașului, când, la un moment dat, îmi trece calea un copil cu trotineta. Menționez că traversam trecerea de pietoni regulamentar, ceea ce nu pot să zic despre acel băiat”, ne-a declarat o arădeancă indignată. 

Mai mult, oamenii se arată deranjați de faptul că oriunde nu te întorci, vezi câte o trotinetă lăsată de izbeliște ba în mijlocul străzii, ba sub copaci, pe malul Mureșului sau chiar lângă terasa unde aceștia beau o cafea. 

„Merg haotic și nu țin cont de regulile de circulație. Un tânăr a venit astăzi cu viteză, de pe mal, fix în fața mea. Nu l-am observat deodată. Mai nu am căzut jos. Nu se poate așa ceva!”, ne-a spus o altă femeie. 

Amintim că, o plimbare cu trotineta nu este deloc ieftină. Deblocarea trotinetei este gratuită, însă fiecare minut al cursei este taxat cu 0,7 de lei, o oră ajunge la 42 de lei. 

Municipalitatea și operatorul economic care a pus la dispoziție trotinetele încurajează călătorii să se angajeze în practici de călătorie sigure și recomandă folosirea căștilor de protecție pe durata deplasării cu trotineta.  

Totuși, realitatea este diferită, căști de protecție nu a văzut nimeni dintre cei cu care am discutat noi și nici regulile de circulație nu s-au respectat. 

Deși este obligatorie respectarea legilor din trafic și limitele de viteză, folosirea trotinetelor pe străzi și piste pentru biciclete, parcarea corespunzătoare în afara drumurilor pietonale, rampelor de serviciu și a stațiilor de autobuz, atenția sporită la mașini, pietoni și alți colegi pe trotinetă, putem spune că am pica toate aceste puncte dacă am fi supuși unui control de rigoare din partea poliției. 

Recomandările redacției