Antreprenorii nu vor fi „călcați” de ANAF pentru orice suspiciune, conform Ghidului Contribuabilului. Este vorba despre un nou set de documente ce detaliază elementele obligatorii și opționale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T. După ce acest sistem va fi implementat, inspectorii fiscali nu se vor mai duce în control la antreprenori pentru orice suspiciune. Acestia vor demara actiunea de control doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.

,,Fișierul Standard de Control (SAF-T) este un fișier în format electronic, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale.  SAF-T este un fișier care conține date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. În practică, datele sunt exportate și stocate într-un format standardizat”, explica ANAF, conform ziare.com.

Mai mult, ANAF a lansat si Ghidul Contribuabilului, care aduce o serie de clarificări în ceea ce privește termenele de declarare, obligațiile la nivelul contribuabililor, potențiale contravenții, precum și anumite specificații tehnice în ceea ce privește elementele obligatorii.

Totuși, având în vedere complexitatea și noutatea acestei obligații de raportare, contribuabililor li se va acorda o perioadă de grație de trei luni pentru prima raportare, de la data când obligația de depunere devine efectivă pentru respectivul contribuabili.

 

 

Recomandările redacției