Pupils from various schools wear masks during an anti-drugs awareness march around the Parliament Palace building in BucharestReşedinţele de judeţ din ţară au găzduit în aceeaşi zi, în data de 4 aprilie, marşuri antidrog, sub numele „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”. Prin urmare, şi în municipiul Arad s-a organizat un marş de sensibilizare a opiniei publice împotriva drogurilor.
Organizatorii marşului din Arad au fost Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Centrul Judeţean de Voluntariat Arad, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Arad. Astfel, joi, la ora 10,00, în Piaţa Podgoria, a avut loc un marş de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”.
Marşul s-a derulat în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, aprobat prin Anexa la Ordinul MECTS nr. 5635/31.08.2012, privind structura anului şcolar 2012-2013 şi care presupune organizarea în zilele din 1 până în 5 aprilie, programul „Şcoala altfel”, aceasta fiind o săptămână de­dicată elevilor şi tinerilor, invitaţi să participe la activităţi educative extracurriculare şi extraşcolare, în conformitate cu un orar special.
Aşadar, în data de 4 aprilie, în municipiul Arad, a avut loc marşul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”. Ziua de prevenire a consumului de droguri s-a derulat concomitent în toate oraşele-reşedinţă de judeţ din ţară, pentru un impact de conştientizare mai puternic.
La marş au participat elevi, adolescenţi, tineri şi toţi cei interesaţi de acest subiect, de a aduce o mai mare conştientizare a riscurilor şi pericolelor consumului de droguri. Majoritatea participanţilor la marş au fost elevi de gimnaziu şi liceu şi cadre didactice din municipiul Arad, precum şi voluntari ai Centrului Judeţean de Voluntariat Arad şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad, care au purtat tricouri şi şepci cu mesaj antidrog.
Tinerii au purtat măşti albe identice, mesajul fiind atât de nondiscri­minare şi nonetichetare a consuma­- torilor de droguri, cât şi de informare a riscurilor şi virulenţei de propagare a fenomenului de consum de droguri, cu precădere în rândul adolescenţilor şi tinerilor.
Mesajul marşului a fost transmis, alături de autorităţi, şi de către re­prezentanţi ai elevilor și adolecen­ţilor, populaţie cu risc crescut de vul­nerabilitate în faţa consumului de droguri, conform caracteristicilor psihologice ale vârstei.
Elevii şi voluntarii implicaţi au participat, la finalul marşului, la Târgul Sportului Arădean organizat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport din Arad cu sloganul „Alege Sportul”.
Claudia Gavra

Recomandările redacției