Pentru a cinsti importanța clădirii, odinioară Palatul Comitatului, și a Sălii „Iuliu Maniu” în care, cu 100 de ani în urmă, erau așteptați delegații Consiliului Național Român și ai Guvernului Ungariei pentru a duce tratativele cu privire la viitorul Translvaniei, a fost dezvelită, ieri, o epigrafă aniversară care evocă aceste negocieri.

Evenimentul a fost organizar de Consiliul Județean Arad, la acesta dându-și concursul Garda de Onoare Apulum de la Albă Iulia, Garda Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Ansamblul Centrului Cultural Județean și Corul Facultății de Teologie.

Epigrafa, realizată de artistul plastic arădean Dumitru Paina, a fost sfințită de Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în fața a sute de persoane care au blocat trotuarul din fața fostului sediu al Comitatului.

În aceeași zi, în Sala „Iuliu Maniu” a fost lansată și o carte care evocă evenimentele de acum o sută de ani. Aceasta poartă titlul „Arad. Antecamera României Mari”, autorii fiind dr. Mihaela Ozarchevici și dr. Andrei Ando. La acest eveniment distinct, organizat tot sub egida CJA, și-au dar concursul Filarmonica Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Biblioteca „A. D. Xenopol” , Complexul Muzeal Arad și cele două universități arădene. O impresie deosebită a făcut-o Garda de Onoare de la Alba Iulia, care a dat onorul arădenilor din public. La final, actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” au reconstituit momente istorice din proximitatea Marii Uniri. Autorii volumului au declarat că au ales ca titlu „Antecamera României Mari” pentru că, așa cum antecamera este o cameră de precombustie care alimentează cu combustibil un motor și îl pune în funcțiune, Aradul poate fi considerat o cameră de precombustie care a alimentat si alimentează România.

Cele două evenimente se înscriu în seria de manifestări care marchează momentele din 13-14 noiembrie 1918, serie care va continua mâine prin oferirea unor distincții celor care, din 1990 până în prezent, s-au implicat în viața administrativă a județului și a municipiului.

Recomandările redacției