Fostul preşedinte sud-african şi-a petrecut duminică a treia noapte în spitalul unde a fost internat într-o stare ‘preocupantă’, după acutizarea infecţiei pulmonare de care suferea, relatează AFP.

Ultimul buletin de sănătate, care a fost difuzat la momentul internării lui Mandela, în noaptea de vineri spre sâmbătă, invoca o stare ‘preocupantă, dar stabilă’.

Potrivit jurnaliştilor, Mandela ar fi primit în două rânduri vizita familiei la spitalul din Pretoria, unde se presupune că primeşte îngrijiri, dar preşedinţia sud-africană a refuzat categoric să confirme locul unde acesta este spitalizat.

Eroul luptei antiapartheid va împlini 95 de ani pe 18 iulie. În ultimii doi ani şi jumătate, el a fost spitalizat de patru ori cu problema pulmonare, fără a lua în considerare o vizită la spital pentru analize.

În Africa de Sud, opiniile în legătură cu soarta lui Nelson Mandela sunt împărţite, între nelinişte, resemnare şi dorinţa ca acesta să aibă un sfârşit demn.

‘Este timpul să-l lăsam să plece’, titra pe prima pagină cotidianul Sunday Times, care a publicat o fotografie cu Mandela zâmbitor şi salutând cu mâna, ca şi cum şi-ar lua la revedere.

Şi pe Twitter, s-au înmulţit apelurile ca Mandela să fie lăsat să-şi încheie viaţa netulburat, scrie AFP.

La Qunu, satul natal al lui Mandela din sudul Africii de sud, nepotul acestuia şi şeful de clan Mandla Mandela (39 de ani) a păstrat un mutism neobişnuit faţă de jurnaliştii veniţi să-i ceară informaţii despre soarta fostului preşedinte, a anunţat postul de ştiri eNCA.

Nelson Mandela a apărut foarte slăbit în ultimele imagini care au fost difuzate cu acesta la televiziune, la sfârşitul lunii aprilie, cu prilejul vizitei pe care i-a făcut-o acasă actualul preşedinte al ţării, Jacob Zuma.

 

Recomandările redacției