Mişcarea pe care a făcut-o, ieri, premierul Victor Ponta, anunţând că în calitate de ministru interimar al Justiţiei nu va mai numi procurorul general şi procurorul şef al DNA, este cum nu se poate mai inspirată. Dând dovadă de o mare abilitate, Ponta se retrage strategic, pentru a nu acutiza conflictul din cadrul USL, în condiţiile în care fără doar şi poate numirea procurorilor şefi trebuie negociată cu Băsescu, iar partenerii săi de alianţă resping categoric nominalizarea preferată de preşedinte pentru funcţia de şef al DNA. Fostul procuror general, Laura Codruţa Kovesi, a stârnit numeroase adversităţi, iar tabăra Voiculescu-Antonescu au pornit un război mediatic dur pentru a împiedica numirea. S-a ajuns până acolo încât Ponta şi Antonescu să se certe prin intermediul presei, ceea ce, orice s-ar zice, nu este un semn de bun augur pentru viitorul alianţei. De remarcat că spre deosebire de intransigentul Antonescu, Ponta a devenit mai diplomat. Nu sare la gâtul preşedintelui ori de câte ori i se iveşte prilejul, dimpotrivă, încearcă să coabiteze cu acesta. Iar când vine vorba de partenerii de alianţă, cu care nu a reuşit să ajungă la un punct comun, răspunde pe un ton moderat criticilor care i se aduc.
Faptul că ieri a făcut un pas înapoi dovedeşte că are consilieri buni, pe care îi şi ascultă. E adevărat, a amânat rezolvarea unei probleme, dar a dezamorsat un conflict. Nu ar fi fost în niciun caz o soluţie să nominalizeze nişte procurori care să nu fie acceptaţi de Băsescu, cum nu ar fi fost o soluţie nici să o propună personal pe Laura Codruţa Kovesi.
Pe de cealaltă parte, preşedintele Băsescu începe să puncteze din nou, după eşecul de la alegerile din PD-L şi după greşeala pe care a făcut-o atunci când şi-a luat adio de la partid. Chiar dacă nu a reuşit încă să-şi impună un om în fruntea DNA, preşedintele a dat dovadă că este capabil să facă compromisuri, pentru a-şi atinge obiectivele politice, ceea ce, pentru un politician despre care se spunea că este din ce în ce mai izolat este un lucru bun.

Recomandările redacției