ACCIDENTS-au derulat clipe de coşmar ieri dimineaţă pe Drumul Naţional 7 ce face legătura între Arad şi Deva. Şapte oameni printre care şi un copil au fost răniţi într-un accident produs pe Valea Muresului după ce o maşină din Repu­blica Moldova a intrat pe contrasens şi a izbit în plin un microbuz în care erau opt oameni. Printre răniţi se află şi o tânără însărcinată în şase luni.
Accidentul a avut loc în zona localităţi Bârzava. Din primele cercertări se pare că şoferul unei maşini, care mergea spre Arad, a adormit la volan şi a intrat pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu microbuzul plin. În maşina care venea din Republica Moldova şi urma să ajungă la Arad se aflau cinci persoane. Şoferul şi un pasager au fost răniţi în urma impactului şi au avut nevoie de ajutorul medicilor.
„S-a întâmplat în câteva secunde. Eu circulam pe banda mea şi la un moment dat maşina mi-a ieşit în faţă. Am încercat să îl evit dar tot m-a lovit şi m-am răsturnat în şanţ”, a precizat şoferul microbuzului.
Apoi s-a declanşat iadul. Microbuzul s-a răsturnat iar pasagerii şi bagajele au fost aruncaţi peste tot. Celălalt autoturism s-a oprit într-un şanţ de pe marginea drumului. Doar trei dintre pasagerii microbuzului, care venea din Italia şi se îndrepta către Vaslui au scăpat nevătămaţi.
„Am crezut că vom muri cu toţii. Unii dormeau, erau linişte şi dintr-o dată am auzit bubuitura iar apoi ne-am trezit cu bagajele peste noi”, a mai spus unul dintre pasagerii microbusului.
Poliţiştii au fost imediat prezenţi la faţa locului şi au deschis o anchetă. Se pare că şoferul autoturismului care a intrat pe contrasens a adormit la volan. Era obosit pentru că plecase din Republica Moldova şi spera să ajungă în Germania. Această variantă pare să fie susţinută şi de către pasagerele din autoturism.
„Cred că a adormit la volan, asta e cel mai probabil”,a spus una dintre pasagerele autoturismului.
În total, patru dintre cele şapte persoane rănite au avut nevoie de descarcerare. Două echipaje de la descarcerare au ajuns urgent la faţa locului şi au muncit pentru scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. Printre răniţi s-a aflat şi un băiat de 14 ani ce a rămas cu picioarele blocate în maşină.
„În jurul orelor 8 am primit solicitarea pentru a interveni la accidentul care s-a produs în localitatea Bârzava. Am intervenit cu două autospeciale de descarcerare, o autospecială tip SMURD de la Bârzava şi o autospecială pentru stingere tot de la Bârzava pentru protecţie. Pentru că o persoană era mai grav rănită a fost solicitat şi elicopterul SMURD. Intervenţia a fost dificilă datorită poziţionării autovehicole­lor şi a durat aproximativ o oră”, a declarat George Pleşca, purtător de cuvânt al ISU Arad.
Unul dintre cei şapte răniţi a fost transportat cu un elicopter la spitalul din Timişoara. Ceilalţi au fost aduşi la Arad cu patru ambulanţe pentru investigaţii amănunţite.
Imediat după producerea accidentului în zonă s-a circulat cu restricţii. Circulaţia a fost însă blocată pentru câteva minute în momentul în care poliţiştii au făcut măsurători la faţa locului pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.
„Din primele cercetări se pare că şoferul unui autoturism datorită oboselii a adormit la volanul autoturismului şi a pătruns pe contra­sens unde a intrat în coliziune cu microbuzul condus regulamentar din sens opus. În urma coliziunii, trei persoane au fost accidentate grav şi patru au suferit răni uşoare”, a declarat Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al IPJ Arad.
Pasagerii care au scăpat nevătămaţi împreună cu bagajele au fost preluaţi de către un alt microbus şi şi-au continuat drumul spre casă. Răniţii vor mai rămâne sub supravegherea medicilor şi în următoarele zile.

Recomandările redacției