incendiuÎntr-una dintre nopţile sfârşitului trecut de săptămână a izbucnit un incendiu la mansarda unui hotel din Staţiunea Mo­neasa. Hotelul la care s-a manifestat incendiul este Hotel Panoramic și aparține fostului președinte al organizației municipale a PSD Arad, Coloman Edeleni, care a fost şi director la societatea de Gospo­-dărire Comunală Arad.
În incendiu, au intervenit două subunităţi de pompieri, Garda numărul unu de intervenţie Sebiş şi garda numărul doi de intervenţie Gurahonţ, cu trei autospeciale de stingere din care una de capacitate mărită de 9.000 de litri.
Doi ofiţeri şi 14 subofiţeri au acţionat timp de şase ore. Incendiul se manifesta cu violenţă la acoperiş şi mansardă în momentul sosirii pompierilor. A izbucnit în mansardă şi exista posibilitatea de propagare în întreaga construcţie. „Intervenţia a fost deosebit de dificilă datorită amplasamentului construcţiei şi dato­rită modului de realizare a construc­ţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, George Pleşca. Astfel, înălţimea la care s-au declanşat flăcările şi construcţia dificil de accesat au îngreunat misiunea pompierilor.
Intervenţia a constat şi în decopertarea pereţilor, deoarece mansarda avea rigips sub tablă, cu care e foarte greu de lucrat pentru că trebuie decopertată tabla şi cercetat să fie stinse toate focarele de incendiu. Astfel, intervenţia a durat şase ore pentru că pompierii celor două subunităţi au căutat în toate colţurile şi în spatele tablei să fie siguri că focul s-a stins şi în zonele greu accesibile.
Pompierii au fost nevoiţi să pătrundă în pod, deoarece incendiul s-a declanşat în mansardă. Garda din Sebiş a ajuns foarte repede, şi acţiunea pompierilor a fost eficace şi pentru că garda bene­ficiază de o autospecială nouă, care susţine 9.000 de litri de apă. „Profesionalismul lor s-a arătat în intervenţia de şase ore. Garda din Gurahonţ era responsabilă să alimenteze cu apă, pentru ca intervenţia să nu fie oprită când se rămânea fără apă. Se făcea alimentare publică. Tot rigipsul a fost dat jos, pentru că în spatele lui se găseau focare ascunse, au căutat focare ascunse şi au stins cu apă, peste tot”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, George Pleşca. Cauza acestui incendiu va fi stabilită astăzi, când o comisie va analiza, prin excluderea altor cauze, ce anume a provocat incendiul. Se va stabili dacă a fost cauzat de curent electric, foc în sobă, fumat etc.
Claudia Gavra

Recomandările redacției