Treisprezece miniştri ai culturii europeni, între care cei ai Germaniei, Spaniei, Italiei şi României, au co-semnat o scrisoare împreună cu omologul lor francez, Aurelie Filippetti, pentru a cere ca sectorul audiovizual să fie exclus din acordul de liber-schimb care urmează să fie negociat între SUA şi UE, informează AFP marţi.

La iniţiativa Franţei, miniştrii culturii austriac, belgian, bulgar, cipriot, german, italian, polonez, portughez, român, slovac, sloven, spaniol şi ungar au semnat acest text adresat luni preşedinţiei irlandeze a UE şi Comisiei Europene.

În scrisoare, ei cer să fie ‘menţinută pe deplin poziţia reafirmată constant de UE, care a exclus întotdeauna – în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi în negocierile bilaterale – serviciile audiovizuale de la orice angajament al liberalizării comerciale’.

‘Toată politica Uniunii şi a statelor sale membre ar fi compromisă dacă excluderea pe care o cerem nu ar fi asigurată’, scriu miniştrii europeni ai culturii, care estimează – mai larg – că trebuie păstrată ‘însăşi capacitatea noastră de a alege şi de a face să existe legislaţiile şi reglementările noastre în faţa evoluţiilor tehnologice şi economice’.

Ministrul francez al culturii, care a cerut şi primit luni un raport cu 80 de propuneri pentru a adapta excepţia culturală în Franţa la revoluţia numerică, va trebui să apere această poziţie comună vineri, în cursul reuniunii miniştrilor culturii din UE, care vor aborda problema unui acord de liber-schimb cu SUA.

Negocierile transatlantice în vederea creării uneia dintre cele mai mari zone de liber-schimb din lume nu au început încă formal. Parlamentul European şi statele membre trebuie să aprobe mandatul discuţiilor în timp ce în SUA mai întâi trebuie consultat Congresul în această problemă.

‘Totul trebuie pus pe masa negocierilor, inclusiv problemele dificile, fără excepţie’, a estimat luni premierul britanic David Cameron, invitat la Casa Albă, la Washington. ‘Este o şansă veritabilă ca procesul să fie lansat la timp pentru summit-ul G8 (17-18 iunie, în Irlanda de Nord). Cele cinci săptămâni care urmează sunt deci cruciale’, a mai estimat Cameron.

 

Recomandările redacției