În urma unor acţiuni desfăşurate de poliţiştii de frontieră arădeni pe linia migraţiei ilegale, în ultimele 24 de ore, au fost depistaţi 43 de cetăţeni din Siria, Irak şi Afganistan, care au încercat să iasă ilegal din ţară pe la frontiera cu Ungaria, majoritatea ascunşi în mijloace de transport.

Şoferii mijloacelor de transport oprite la ieşirea din ţară, doi cetăţeni turci şi doi români, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

În noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 04.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, doi cetăţeni turci, şoferi ai unui ansamblu rutier înmatriculat în Turcia. Vehiculul era încărcat, conform documentelor de însoţire a mărfii, cu piese metalice din Turcia pentru o societate din Olanda.

În baza unei analize de risc specifice, poliţiştii de frontieră, cu sprijinul celor de la ITPF Timişoara, au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport. Astfel, în interiorul automarfarului au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul marfă, 28 de cetăţeni din Irak şi Siria, dintre care 26 de adulţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 38 de ani, şi doi minori, în vârstă de 16 şi 17 ani.

Marți, în jurul orelor prânzului, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi punct de trecere a frontierei au descoperit, în două automărfare conduse de doi cetăţeni români, zece migranţi ascunşi în compartimentele marfă. Cei zece, cetăţeni din Afganistan, din care doi minori, au vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani. Şoferii care transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, hârtie şi cauciucuri pentru Ungaria, respectiv Italia, au declarat că nu ştiu cum au ajuns persoanele în vehiculele pe care le conduceau.

De asemenea, în urma unei informaţii primite, şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Curtici au derulat o acţiune specifică, în urma căreia au descoperit cinci persoane ascunse într-o remorcă din terminalul de containere. Şi aceştia sunt cetăţeni din Afganistan, care intenţionau să ajungă ilegal în vestul Europei.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la încălcarea regimului frontierei de stat față de cetăţenii străini depistaţi ascunşi în mijloacele de transport, respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți pentru şoferi.

 

Recomandările redacției