Sunt frumoase toate activitățile din preajma Crăciunului, chiar dacă ne lipsește puțină zăpadă, așa cum spunea un cetățean din holul Casei de Cultură Sebiș. „Căci Crăciunul fără zăpadă este ca nunta fără sarmale”. Ce comparație frumoasă a făcut acest cetățean, îmbrăcat în costum popular.

Deși vremea a fost destul de capricioasă, totuși tinerii au fost prezenți în Casa de Cultură, unde s-au desfășurat mai multe activități începând chiar din sâmbăta care a trecut. În cadrul programului care a fost intitulat „Tradiții la noi acasă” , a avut loc și lansarea filmului documentar de scurt metraj „Povestea opincii” realizat de Alexandru Pop. Ce mi s-a părut important a fost prezentarea Târgului de iarnă cu exponate ale producătorilor locali, care s-a ținut în holul Casei de Cultură. Aici a fost o temperatură foarte plăcută, că puteai să stai în tricou. Asta dovedește că organizatorii au avut în vedere ca spectatorii să aibă niște condiții optime. Prezent la această activitate a fost și domnul președinte al Consiliului Județean , Iustin Cionca, care a apreciat munca celor care au fost cu produsele prezente la această expoziție. Domnia sa a amintit că în această perioadă, pe cuprinsul județului nostru mai sunt multe activități organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Din păcate, domnul Radu Demetrescu, primarul interimar al Sebișului, nu a putut fi prezent la această activitate din motive de sănătate. Dar, chiar și așa dintr-o convorbire telefonică, pe care am avut-o cu domnia sa, ne-a precizat: „Sebișul merge înainte, pe făgașul lui normal și obiceiurile și tradiția, duce Sebișul mai departe, chiar din toate punctele de vedere”.

Spectacol de colinde

Caravana tradițiilor și-a făcut apariția și în orașul de pe Criș. Orchestra „Rapsodia” condusă de Vasile Rus, având ca soliști pe lângă acesta pe Daniela Han, Vlad Șerban, Alexandru Pop, Ioana Luguzan, Daniela Dudaș și pe Cosmina Brădean, care a și prezentat programul. La început pe scenă au fost prezenți dubașii din Julița. Sânzienele și feciorii dubași conduși de inimoasa și renumita profesoară Marioara Miclea, Corul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Sebiș, condus de prof. Ștefan Albu, corul de copii al Bisericii Ortodoxe din Sebiș, condus de Maria Brădean a prezentat Scenetă de Crăciun, Datini populare. A mai cântat și Corul Bisericii Baptiste „Sfânta Treime” , deci a fost un program bogat. Printre cei prezenți a fost și Cristi Feieș, consilier județean și administratorul primăriei, prezent a fost și domnul viceprimar Toma. Cu ocazia acestei sărbători, a Nașterii Mântuitorului, administrația primăriei, formată din primarul Radu Demetrescu, viceprimarul Teodor Toma și administratorul orașului Cristian Feieș, urează sebișenilor și celor care aparțin de oraș „Un Crăciun Fericit!”.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției