penitencia

Delincvenţa juvenilă are implicaţii deosebite în plan social, iar efectele sale se întind pe termen lung, atât asupra celor care săvârşesc fapte antisociale, cât, mai ales, asupra victimelor infracţiunilor. Nevoia educaţională desprinsă din frecventele incidente cu implicaţii penale petrecute în zona şcolară, cu autori şi victime din rândul elevilor şi co-vârstnici ai acestora, impune o abordare integrativă.

În sãptãmâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun“ (6- 10 aprilie 2015), în Penitenciarul Arad s-au desfãşurat mai multe activităţi, în colaborare cu şcoli şi licee din Arad.

Astfel, zeci de elevi de la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta”, Liceului de Arte “Sabin Drăgoi şi ai Şcolii Gimnaziale “Aron Cotruş” au participat la o serie de întâlniri cu scop educativ în incinta Penitenciarului Arad. Elevii au avut ocazia să intre în sediul instituţiei carcerale şi să participe la o serie de sesiuni educative inedite, în care au fost impicaţi direct deţinuţi selecţionaţi.

De asemenea, tot în această perioadă, clase de elevi au fost vizitate de către specialişti ai Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din penitenciar, pentru a afla despre delincvenţă şi despre cum să evite comportamentele de risc.

Scopul acestor acţiuni a fost de a informa elevii asupra aspectelor legislative ce ţin de infracţionalitate, precum şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării încălcării legii. În plus, s-a urmărit şi înlăturarea prejudecăţilor în raport cu persoanele care execută pedepse privative de libertate şi înţelegerea penitenciarului ca instituţie cu rol de partener social, aflat în slujba comunităţii.

Recomandările redacției