Actorul Rudy Rosenfeld, în vârstă de 77 de ani, a murit pe 24 august, luând cu sine o parte esenţială din istoria Teatrului Evreiesc de Stat, dar şi a teatrului de limbă idiş.

Rudy Rosenfeld s-a născut la Cernăuţi, pe data de 4 august 1941. S-a dedicat deopotrivă teatrului şi filmului, performând în numeroase spectacole şi producţii cinematografice de renume, însă inima sa a rămas întotdeauna la TES, unde a debutat la vârsta de 18 ani, cu rolul Efimcic, din spectacolul „Tinereţea părinţilor“, de Boris Gorbatov, în regia lui David Esrig. Ultimul spectacol în care am avut bucuria să-l vedem jucând pe scena TES a fost „Dumnezeul răzbunării“, de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hasuvater. Rudy Rosenfeld a interpretat şi numeroase „partituri cinematografice”, în filme precum „Actorul şi sălbaticii“ (1975), „Bătălia din umbră“ (1988), „Marea sfidare“ (1990), „Golem“ (2001) sau „Nunta mută“ (2008).

Distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer, de către Preşedintele României, în urmă cu două săptămâni, Rudy Rosenfeld a fost una din marile personalităţi ale teatrului nostru, dedicată trup şi suflet acestei instituţii şi fenomenului teatral de limbă idiş.

Îmormântarea actorului Rudy Rosenfeld a avut loc duminică, 26 august, la Cimitirul Sefard.

Recomandările redacției