Ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor. Anunţul a fost făcut de către Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă. „E implicat într-un proces și nu pot avea încredere că managementul se face corect. Pre­zum­ția de nevinovăție se menține, dar după evaluarea făcută e necesar să avem un management care să nu aducă suspi­ciuni la adresa instituției.”, consideră Palmer.
„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Pal­mer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciu­- nescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație“, notează Mi­nisterul Mediului.
Demiterea lui Adam Crăciu­nes­cu, directorul Regiei Naţio­nale a Pădurilor Romsilva şi fost director al Direcţiei Silvice Arad, vine după numeroasele dezvă­luiri făcute în ziarul nostru, dar şi în presa centrală, legate de neregulile din timpul mandatului acestuia. Aşteptăm ca măsurile de destituire să continue şi la nivele inferioare. Astfel, după înlăturarea lui Crăciunescu, aşteptăm ca şi Călin Bibarţ, fostul prefect al Aradului, numit între timp într-o funcţie importantă de conducere în Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”, pe filieră social-democrată, să aibă onoarea de a-şi da demisia, urmându-şi astfel mentorul. Tripleta este aşteptată să fie întregită de către Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad.
Neregulile petrecute, de-a lungul ultimilor ani, în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva au făcut obiectul a nenu­mărate articole apărute, atât în ziarul nostru, cât şi în presa naţională. Cel mai mare scandal în care este implicat directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad, este cel cu privire la retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure, ceea ce a produs un prejudiciu de 303 mili­oane de euro. Dosarul a fost întocmit de procurorii DNA, care au trimis în judecată mai multe persoane, printre care şi pe Crăciu­nescu, care are multe explicaţii de dat în faţa judecătorilor. În aceste condiţii, după schimbarea Guvernului Ponta, care l-a numit şi menţinut în funcţie pe Crăciu­nescu, presa centrală a început să se întrebe care va fi soarta acestuia. Zia­riştii de la România Liberă se întrebau recent dacă acesta va fi păstrat în funcţie de noul mi­nistru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu toate că noul Guvern a început „curăţenia”. În ceea ce priveşte situaţia de la Arad, ziarul nostru scria, la începutul anului trecut, că Direcţia Silvică, condusă de Teodor Ţigan, a fost instituţia arădeană implicată în cele mai multe scandaluri pe parcursul anilor 2014-2015. În ciuda acestui fapt, Teodor Ţigan a rămas neclintit pe funcţie, datorită sprijinului de care s-a bucurat din partea lui Crăciunescu. În aceste condiţii, ziarul nostru a trimis o solicitare pe adresa Mi­nisterului Mediului, pentru a afla care este poziţia noului ministru, Cristina Paşca Palmer, cu privire la toate acestea.
Cristiana Pașca Palmer ne-a răspuns atunci fără a sta prea mult pe gânduri că va evalua întreaga conducere a ministerului, iar ulterior va face acest lucru şi în ceea ce priveşte instituțiile aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea ministerului şi că va pune un accent deosebit pe integritatea colaboratorilor. „Întreaga echipă de conducere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este în evaluare încă de când am preluat acest portofoliu. Cred că eficiența unei instituții este posibilă doar atunci când lucrezi cu experți reputați în domeniu. În săptămânile care urmează voi extinde această evaluare și la instituțiile aflate în subordi­nea, coordonarea și sub autoritatea ministerului. Voi pro- ­ceda identic și voi ține cont de toate componentele analizate și în cazul ministerului: de la rezultatele manageriale ale conducerilor și transparența instituțiilor, cu accent deose­bit pe integritatea celor care conduc aceste instituții”, ne-a transmis atunci Cristina Paşca Palmer.
Adrian Cotuna
Lucian Şerban

Recomandările redacției