kovavalcÎn proporție de 95%, echipa emblemă a Aradului a ieșit din cursa pentru promo­vare după o înfrângere rușinoasă la Râmnicu Vâlcea. Cu excepția a două faze, arădenii nu au creat pericol la poara lui Pascal, iar pe faza defensivă au căzut la aproape fiecare atac al gazdelor. Cu excepția lui Kovacevic, Siminic și – parțial – Dosso, niciun utist nu merită notă de trecere după disputa din Zăvoi, care ar putea arunca în aer atmosfera din Calea Aurel Vlaicu. Cu toate că nu au contat pe nu mai puțin de patru titulari, vâlcenii și-au atins relativ simplu scopul, iar tabela putea fi și mai rotundă dacă arbitrii nu anulau eronat reușitele lui Vasile și Gogoșoiu. Dar, Dima a mai greșit și în defavoarea UTA-ei, eli­minându-l gratuit de pe gazon pe căpitanul Gligor. Cert este că în 10 sau 11, „Bătrâna Doamnă” a fost la fel de neinspirată și a meritat cu vârf și îndesat înfrângerea.
Oarecum surprinzător, Adrian Falub a optat pentru francezul Matijas între buturi și Oara vârf împins. Această ultimă alegere a fost influențată și de faptul că UTA avea deja trei extracomunitari în defensivă și la mijloc, respectiv sârbii Supic și Kovacevic și pe ghanezul Godfred. Dincolo, Pelici a trimis pe gazon tot ce avea mai bun într-un system 4-2-3-1, cu Pârvu și Nicolae la închidere și Gogoșoiu, atacant de careu.
„Alb-roșii” au început destul de bine și și-au creat două situații bune în primele 10 minute. Gligor a avut de executat o lovitură liberă de la 19 metri lateral dreapta, dar a făcut-o slab, în zid, pentru ca apoi Adofo Godfred să reia puternic cu capul centrarea lui Laso, iar Pascal a respins excelent. După un sfert de oră, arădenii au început să lase garda jos și vâlcenii au pus stăpânire pe joc. Astfel, s-a născut și prima fază de poartă a oltenilor. Vasile a pasat în gaură pentru Stoi­ca, acesta a trimis în fața porții, dar Supic a respins din fața lui Szabo. La următoarea acțiune a amfitrionilor s-a modificat și tabela. Vătăjelu a trimis în adâncime de la 70 de metri, Supic a reluat defectuos cu capul în mijlocul careului, unde Gligor și Matijas nu au intervenit, prilej pentru Vasile să preia și să înscrie în poarta goală. Utiștii s-au dezorganizat și mai mult după reușita de 1-0 (min. 19) și au mai cedat de două ori, însă arbitri au anulat golurile echipei lui Pelici. Mai întâi, în minutul 32, o nouă angajare de 50 de metri a lui Vătăjelu l-a găsit liber în careu pe Vasile, acesta a trimis în plasă, dar asistentul Vodă a semnalizat eronat offside. După alte 3 minute, Supic a pierdut un nou duel în zona sa de teren, Szabo a pasat înapoi de pe linia porții, Gogoșoiu a înscris, însă același tușier a ridicat steagul semn că balonul ieșise în aut de poartă. Harababura din defensiva arădeană a continuat și, în minutul 39, Szabo a reluat cu capul din 8 metri centrarea lui Tomozei și doar reflexul lui Matijas a împiedicat golul de 2-0. Cert este că „textiliștii” au terminat în genunchi poate cea mai slabă repriză din actuala stagiune.
Adrian Falub a operat două înlocuiri la pauză. Ene și Dosso au apărut pe gazon în locul lui Supic și Godfred, Oara trecând pe stânga, iar Laso în centrul liniei mediane, lângă Kovacevic. Ca și în prima parte, arădenii au început ceva mai hotărât, numai că Dosso nu a urmărit o minge respinsă eronat de Pascal spre propria-i poartă. Începutul bun de repriză a fost din nou un foc de paie, căci construcția a rămas greoaie și previ­zibilă, așa că fazele ofensive au lipsit cu desăvârșire. De partea cealaltă, Gogoșoiu a tras slab de la marginea careului, pentru ca din minutul 67, „Bătrâna Doamnă” să-și complice și mai mult viața, odată cu eli­minarea eronată a lui Gligor, pentru un al doilea galben ce nu se impunea. Cum și Laso a ieșit de pe teren, UTA a pierdut și mai mult la capitolul inspirație la construcție. Nou-intratul Badea a apărut la finalizare în minutul 69, când a reluat de la colțul scurt, dar Apostol a respins în corner. Cum „alb-roșii” au încercat să forțeze mai mult în atac, descoperindu-se în apărare, vâlcenii au acționat pe contraatac, iar la o astfel de fază și-au majorat diferența pe tabelă. Traore a scăpat pe stânga, a fost blocat de Matijas, dar apoi portarul UTA-ei l-a faultat pe Cruceru. Penalty-ul a fost transformat impecabil de Stoica: 2-0 (min. 83). Formația vizitatoare a acționat în gol ultimele minute, iar Pascal – practic – nu a mai avut de lucru până la final. Și oltenii au fost mulțumiți cu situația de pe tabelă, așa că rezultatul nu s-a mai schimbat până la final: 2-0.
Formații:
CSM Râmnicu Vâlcea: Pascal – Tomozei (min. 73 – Lungu), Apostol, Potopea, Vătăjelu – Fl.Pârvu, Nicolae – C. Vasile, C. Stoica, I. Szabo (min. 71 – Cruceru) – Gogoşoiu (min. 78 – L. Traore). Antrenor: Alexandru Pelici
UTA: Matijas – Supic (min. 46 – Ene), Gligor, Siminic – Mărginean, Kovacevic, Godfred (min. 46 – Dosso), G. Neagu – Monac, Oara, Laso (min. 65 – Badea). Antrenor: Adrian Falub
Arbitri: Iulian Dima, Vlad Bârleanu (ambii din Bucureşti), Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezerve: Leonard Lilea (Pitești).
Cartonașe galbene: Apostol – min. 20, Tomozei – min. 39, Vătăjelu – min. 78 și 90+1 / Supic – min. 22, Gligor – min. 25 și 67, Matijas – min. 82
Cartonașe roșii: Vătăjelu (Râmnicu Vâlcea) – min, 90+1 /Gligor (UTA) – min. 67
Observatori FRF: Mircea Ciglenean (Cluj), Cristinel Ristache (Reșița)

FOTO: Dan Lixandru (Râmnicu Vâlcea)

Recomandările redacției