casoaiaAdministraţia judeţeană are planuri mari pentru Tabăra Căsoaia. În afara banilor europeni, câştigaţi de Tabăra Căsoaia printr-un proiect, în 2012, Consiliul Judeţean alocă fonduri suplimentare pentru investiţii la aceste două obiective.
Consiliul Judeţean a prevăzut în buget 1.090.000 de lei pentru Centrul Cultural Judeţean. Banii vor fi împărţiţi pe investiţii de renovare şi modernizare a taberelor şi crearea unui centru de informare şi educaţie pentru protejarea mediului.
Astfel, 285.000 de lei, bani destinaţi Taberei Căsoaia vor acoperi cheltuieli cu lucrări de renovare şi reparaţii la clădire, acoperiş şi la instalaţiile sanitare. De asemenea, şi la instalaţia electrică se vor face reparaţii. Cât priveşte Tabăra Moneasa, aceasta primeşte 101.000 de lei, pentru renovări şi reparaţii la instalaţia de apă caldă.
Alte fonduri, în cuantum de 629.000 de lei sunt alocate proiectului „Casa Verde – crearea unui centru de informare şi educaţie pentru protejarea mediului“. În august 2012, administraţia judeţului a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă de 500.000 de euro pentru modernizarea Taberei Căsoaia, în cadrul Programului de Cooperare Transfronta­lieră România-Ungaria 2007-2013. Mai exact, proiectul finanţat cu jumătate de milion de euro se numeşte „Casa verde“ şi presupune construirea unui nou centru administrativ pentru Tabăra Căsoaia, dar şi organizarea, timp de doi ani, a unor cursuri gratuite pe teme de protecţia mediului şi ecologie. De aceste cursuri ar urma să beneficieze peste 2.000 de tineri din România şi Ungaria. Centrul administrativ va fi construit pe locul actualului, care este în stare avan­sată de degradare. Noua construcţie va avea o suprafaţă desfăşurată de 1.328 de metri pătraţi şi va cuprinde demisol cu parcare şi spaţii de depozitare, parter cu săli de conferinţe, bucătărie, sală de mese şi grupuri sanitare şi o mansardă cu opt camere pentru cazare. Tabăra Căsoaia, întinsă pe 5,4 hectare, a intrat în administrarea Consiliului Judeţean în urmă cu aproape doi ani, dar în ultimii zeci de ani nu a fost cuprinsă în proiecte majore, singurele lucrări întreprinse fiind cele de igienizare. Odată cu concreti­za­rea proiectului, tabăra va avea un poten­ţial turistic mult ridicat.
Banii alocaţi de CJA vin în comple­tarea fondurilor europene câştigate. Investiţiile vor începe în perioada imediat următoare.

Recomandările redacției