bugetJudeţul va avea buget mai târziu ca în anii trecuţi, iar data aprobării acestuia este incertă încă. Şi asta din cauza dezbaterilor îndelungi pe marginea bugetului naţional, dar şi a calculelor pentru împărţirea banilor ce se vor face la nivel local. În plus, înainte ca aleşii judeţului să îşi exprime votul privind bugetul judeţului este nevoie ca acesta să stea la transparenţă. Pe marginea bugetului s-ar putea face speculaţii, precum şi o situaţie a celor mai importante investiţii pe care administraţia le are în plan în acest an.
Dacă anul trecut, bugetul judeţului a fost supus aprobării în luna februarie, în acest an, administraţia judeţeană urmează să-l voteze abia luna viitoare, cel mai repede pe data de 8 martie. După ce lucrurile se aşează la nivel central, bugetul judeţului intră la transparenţă urmând ca apoi primă­riile să poată şti cam pe ce sume se bazează.
În şedinţa extraordinară de marţi 5 februarie, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a făcut câteva precizări legate de data aprobării bugetului. „Este posibil ca pe data de 8 martie să supunem apro­bării bugetul judeţului. Dacă discuţiile pe marginea bugetului naţional vor continua, vom încerca să împin­gem cât mai mult data la care vom organiza şedinţa CJA, pentru a putea aproba bugetul judeţean“.
Bugetul împărţit de CJA anul trecut
Anul trecut, veniturile bugetului jude­ţean au fost de 279,3 milioane de lei, la care s-a adăugat  un fond de rezer­vă de aproape 14 milioane de lei. Cheltuielile cu­prinse însă în bugetul Consi- liului Judeţean au însumat peste 292,6 milioane de lei, asta la primele calcule, în luna februarie 2012.
Cele mai mari sume au fost alocate primăriilor din localităţile: Sântana, Sebiş, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pe­cica şi Şiria. Fonduri substanţiale au mai primit şi consiliile locale din localităţile: Mişca, Secusigiu, Şicula, Şagu, Păuliş, Să­vârşin, Sintea Mare, Zăbrani, Zădăreni şi Beliu. Comparativ cu 2011, bugetul de anul trecut a fost mult mai generos. Revenind la bugetul de anul trecut, Consiliul Jude­ţean a alocat aproape 30 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal. Cei mai mulţi bani alocaţi de administraţie au fost pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. La capitolul investiţii în infrastructura rutieră, podul peste Mureş, între Pecica de Sânpetru German, precum şi cele două drumuri de legătură au primit printre cele mai consistente sume.
Angajamente serioase     pentru sănătate
Câteva aspecte sunt certe, vizavi de domeniul în care vor fi investiţi cei mai mulţi bani. Luând în calcul proiectele de investiţii contractate deja sau cel puţin anunţate, Consiliul Judeţean va aloca mili­oane de lei pentru sistemul de sănătate. Toate proiectele de investiţii la care CJA s-a angajat, presupun sume consistente, ce ar urma să fie alocate doar din bugetul administraţiei şi nu şi din alte surse. Cel pu­ţin aşa s-au calculat autorităţile judeţene când s-au întocmit documentaţiile tehnico- economice, ce au fost mai apoi supuse aprobării. Cele mai multe investiţii vizează punerea la punct a Spitalului Jude­ţean şi a secţiilor acestuia, dintre care, multe func­ţionează în imobile retrocedate, şi a căror stare este improprie. Printre acestea se numără construirea secţiei TBC la ieşirea din municipiu, reabilitarea secţiilor de gi­necolo­- gie, obstetrică şi neonatologie, lucrări de încălzire şi climatizare la spital, precum şi amenajarea incintei exterioare a acestuia.

Recomandările redacției