Centrele de plasament și casele de tip familial vor putea fi monitorizate direct, copiii și adulții beneficiari putând face solicitări, ori sesiza nereguli în mod direct. Prima linie de tip Telverde funcționează de săptămâna aceasta în cadrul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), ce este în subordinea Miisterului Muncii. Practic, această instituție va putea monitoriza ce se întâmplă în fiecare județ, la nivelul centrelor sociale din direcțiile de asistență socială și protecția copilului. Toate direcțiile, inclusiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad sunt în atenția ANDPDCA.

„Pentru prima dată în istoria instituţională plină de suferinţe și abuzuri, ale căror victime le-au căzut de zeci de ani mii de copii și adulţi cu dizabilităţi, în spatele ușilor închise din centre, avem un mecanism de monitorizare direct.

 Începând de luni, 10 februarie, funcţionează la nivelul ANDPDCA, prima linie de tip TELVERDE, la care pot apela copiii și adulţii din instituţii. Am constituit prima echipă de monitorizare la nivel central, care va verifica inopinat centrele“, a anunțat conducerea ANDPDCA.

DGASPC Arad, alături de alte direcții din țară a primit din partea autorității, sarcina de a-și crea o echipă de monitorizare proprie, pentru activitatea din instituțiile sociale. Direcția arădeană a primit deci dispoziția de a constitui o astfel de echipă care să fie atentă în plus la eventualele nereguli din centre și case sociale. Vor exista „fișe de incident“ care vor trebui transmise la nivel central, atunci când este cazul.

Toate informaţiile privind incidentele și apelurile se vor colecta la nivelul ANDPDCA în timp real.

Trebuie subiniat că, în țară, dar și în Arad au existat incidente în centrele sociale, iar monitorizarea activității acestora ar putea avea un impact pozitiv direct. Numărul Telverde gratuit disponibil pentru a fi apelat de copii sau adulți este 0800.500.550.  

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că, ANDPDCA a promis că va modifica proiectul care ar trebui să ajute persoanele cu dizabilități să obțină subvenții pentru cumpărarea protezelor. Modificarea proiectului vizează schimbarea criteriilor de acordare a acestor subvenții, pentru a facilita accesul la acestea a tuturor persoanelor care au nevoie cu adevărat de proteze. În prezent, proiectul cuprinde doar persoanele cu dizabilități care sunt șomeri înregistrați la agențiile de șomaj.

Recomandările redacției