Chiar dacă are mai multe zboruri, Aeroportul Arad se confruntă cu probleme financiare. Sunt într-atât de mari încât a cerut ajutor de la Consiliul Județean. Aeroportul arădean ar urma să primească bani de la stat ca sprijin, pentru cheltuieli.

„Situaţia mai puțin favorabilă în ceea ce priveşte dezvoltarea serviciilor şi atragerea de capital cu care se confruntă S.C. Aeroportul Arad S.A., fiind aeroport regional cu un trafic mai mic de 200.000 de pasageri pe an și prin urmare, în condiţiile de piaţă actuale întâmpină dificultăţi în asigurarea finanţării activităţii în absenţa unei finanţări publice, face necesară aplicarea unei scheme de ajutor de stat pentru acoperirea parțială a costurilor de exploatare ale societății“, se arată într-un document ce va trece și pe la consilierii județeni.

Aeroportul are deficit la cheltuielile de exploatare, acest deficit urmând să fie acoperit în tramșe, cu ajutor de stat.  Ar urma să primească 5.252.000 de lei, în cinci tranșe. Prima tranșă este pe 15 februarie 2020 și se ridică la 1,3 milioane de lei. Ultimele fonduri vor fi acordate pe 15 februarie 2021.

Cheltuielile de exploatare sunt cheltuieli cu materii prime necesare, mărfuri, cheltuieli cu utilitățile și cheltuieli cu personalul.

Cât privește activitatea Aeroportului, cei de la CJA sunt optimiști.

„În nouă luni ale anului trecut, când activitatea Aeroportului a fost mai intensă au fost 182 de curse charter spre destinațiile estivale de vacanță și 34 de curse interne private, operate de avioane mici. Au fost aproximativ 19.000 de pasageri care s-au îmbarcat și debarcat din Arad. Dacă în 2018 au fost aproximativ 10.000 de pasageri, în 2019 au fost în jur de 19.000 de pasageri, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă la nivel de activitate. Pentru anul acesta, momentan avem trei curse, două de Turcia și una de Tunisia. Suntem în discuții cu operatori privați și încercăm să mai introducem încă o destinație, dacă nu două pe sezon estival, în paralel continuând și discuțiile pentru curse de linie“, a spus Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Proiectul de hotărâre intră la vot în următoarea ședință CJA.

Recomandările redacției